Kim Jong Un a vizitat uzine producătoare de avioane de vânătoare din Rusia FOTO

Kim Jong Un a vizitat uzine producătoare de avioane de vânătoare din Rusia FOTO

Liderul nord-coreean Kim Jong Un a vizitat vineri uzina de aviaţie Iuri Gagarin din Komsomolsk-pe-Amur, în estul Rusiei, unitate unde se produc avioane multirol Suhoi Su-35 şi avioane de vânătoare Su-57, relatează Reuters.

Kim Jong-un a vizitat ateliere de montaj ale avioanelor ruse de vănătoare FOTO EPA-EFE

Însoţit de vicepremierul rus Denis Manturov, Kim a ajuns şi la uzina Iakovlev, de asemenea din domeniul aviaţiei, a comunicat guvernul Rusiei.

Ambele obiective aparţin companiei United Aircraft Corporation, care este supusă sancţiunilor occidentale după invazia rusă în Ucraina. Uzina Gagarin este vizată şi de sancţiuni din partea Statelor Unite.

Reuters, citată de Agerpres , notează că nord-coreenii ar putea obţine de la ruşi tehnologii sensibile pentru rachete, deşi Moscova susţine că respectă toate rezoluţiile ONU privind sancţiunile împotriva Phenianului.

Agenţia reaminteşte că în iulie, când ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a făcut o vizită în Coreea de Nord, Kim i-a prezentat rachete balistice nord-coreene. Acum, conducătorul nord-coreean a asistat la un zbor demonstrativ cu Su-35, după ce a vizitat linia de montaj a avioanelor Suhoi şi atelierele în care se produc componente ale fuselajului şi aripilor avioanelor Suhoi Superjet 100.

Kim Jong-un a vizitat ateliere de montaj ale avioanelor ruse de vănătoare FOTO EPA-EFE

Kim Jong-un a vizitat ateliere de montaj ale avioanelor ruse de vănătoare FOTO EPA-EFE

SUA şi aliaţii lor se tem că vizita conducătorului Coreei de Nord în Rusia ar putea contribui atât la înarmarea forţelor ruse din Ucraina, cât şi la programul nord-coreean de dezvoltare a rachetelor. Washingtonul a acuzat deja Phenianul că furnizează arme Moscovei, deşi încă nu este cert că au fost efectuate livrări, iar ruşii şi nord-coreenii resping afirmaţiile americanilor.

Departamentul de Stat al SUA a avertizat miercuri că guvernul condus de preşedintele Joe Biden nu va ezita să aplice noi sancţiuni atât Rusiei, cât şi Coreei de Nord, dacă aceste ţări încheie noi acorduri în domeniul armamentului. Vineri, diplomaţi americani şi sud-coreeni au fost de acord că prin cooperarea militară nord-coreenii şi ruşii încalcă grav sancţiunile decise de ONU şi au cerut Rusiei să dea dovadă de responsabilitate, ca stat membru permanent al Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite.

Tot vineri, ministrul sud-coreean de externe Park Jin a declarat presei că guvernul de la Seul ia în considerare diferite opţiuni privind sancţiuni independente împotriva Coreei de Nord şi a Rusiei, în contextul îngrijorării privind comerţul cu armament.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat