Kiril Budanov va conduce Comitetul de Informaţii din subordinea Preşedintelui Ucrainei, după ce Ruslan Demcenko a fost demis din funcţie

Kiril Budanov va conduce Comitetul de Informaţii din subordinea Preşedintelui Ucrainei, după ce Ruslan Demcenko a fost demis din funcţie

Kiril Budanov este ofiţer, din august 2020 şeful Direcţiei Principale de Informaţii a Ministerului Apărării, conform ZN.UA .

În aprilie 2019, ruşii au încercat să-l omoare la Kiev, însă explozivul a explodat - înainte de a fi amplasat, iar liderul grupului care conducea acea misiune - rusul Aleksei Komaricev - a fost grav rănit. Acest a fost reţinut alături de un alt cetăţean al Federaţiei Ruse - Timur Dzortov, şi de mai multe persoane din reţeaua FSB care i-au ajutat în Ucraina.

În ceea ce priveşte Comitetul de Informaţii, acesta este un organism auxiliar sub preşedintele Ucrainei. Sarcina sa principală este pregătirea propunerilor de gestionare, coordonare şi control al activităţilor agenţiilor de informaţii de stat.

Pe 25 iulie, preşedintele Volodimir Zelenski nu numai că l-a demis pe Ruslan Demcenko din funcţia de prim-adjunct al Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare, dar l-a şi demis din funcţia de şef al Comitetului de Informaţii. Potrivit publicaţiei ucrainene The Kyiv Independent, decizia lui Zelenski a fost pusă pe seama unei investigaţii jurnalistice confirm căreia un acord semnat în anul 2010 de el a favorizat ocuparea peninsulei Crimeea de către Rusia.

Potrivit ZN.UA lui Demcenko îi raportau în ultimii doi ani toate serviciile de informaţii ale Ucrainei - grăniceri, informaţii externe şi alte structuri speciale.

Ruslan Demcenko a lucrat în biroul prezidenţial în timpul preşedintelui ucrainean Viktor Iuşcenko (2005-2010).

Pe vremea preşedintelui ucrainean fugar Viktor Ianukovici, Demcenko a fost primul şef adjunct al Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei. În departamentul de politică externă, s-a ocupat de direcţia rusă şi a participat la pregătirea acordurilor de la Harkov.

Pe vremea preşedintelui ucrainean Petro Poroşenko, Demcenko a fost consilier al şefului statului şi a lucrat cu el la protocolul de la Minsk „ Primul Acord de la Minsk ”.

Demcenko a fost şi consilier al preşedintelui Zelenski. El a fost implicat în „procesul de la Minsk” şi eliberarea ostaticilor deţinuţi de Rusia.

Deoarece Demcenko a lucrat ca prim-adjunct al şefului Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei în timpul preşedinţiei lui Ianukovici, a fost supus legii lustraţiei. Cu toate acestea, biroul preşedintelui Ucrainei a ascuns informaţii despre verificarea sa..

Ruslan Demcenko a luat parte la întâlnirea la care s-a decis soarta operaţiunii speciale de reţinere a mercenarilor PMC „Wagner” în Belarus. Operaţiunea specială a fost zădărnicită. În plus, Demcenko a fost cel care a făcut lobby pentru aşa-numitele acorduri de la Harkov în 2010, care prevedeau prelungirea şederii flotei ruse în Crimeea până în 2042.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...