Klaus Iohannis critică declaraţiile controversate ale premierului maghiar şi cere explicaţii UDMR: Să spună dacă au fost de acord cu conţinutul discursului

Klaus Iohannis critică declaraţiile controversate ale premierului maghiar şi cere explicaţii UDMR: Să spună dacă au fost de acord cu conţinutul discursului

"Este greşit, e o eroare majora şi e inadmisibil ca un înalt demnitar european să vină pe scena publică cu un discurs construit pe teoria raselor, care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului 20, Al Doilea Război Mondial. E la fel de regretabil că un demnitar european vine pe scena publică cu un discurs antieuropean. E eronat, indiferent unde s-ar afla aceasta scenă. Că această scenă s-a aflat în Transilvania, e o problemă pentru noi. Între timp, e adevărat ca premierul Orban, pe o altă scenă, în Viena, a încercat să retragă într-un fel afirmaţiile sau să le reinterpreze, ceea ce e un semn că şi-a dat seama că aşa ceva nu merge în Europa", a declarat Klaus Iohannis.

Preşedintele României a transmis că se disociază de ideile vehiculate de Viktor Orban la Băile Tuşnad. De asemenea, şeful statului a cerut explicaţii din partea UDMR pe această temă, dată fiind prezenţa miniştrilor Uniunii la evenimentul la care a participat premierul maghiar.

"Eu cred că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR fiindcă la acel eveniment a fost prezenta o parte semnificativă din conducere şi miniştrii UDMR. Ei vor trebui să explice dacă au fost de acord cu conţinutul acelui discurs, pe care l-au aplaudat, sau dacă nu au înţeles despre ce se vorbeşte şi au aplaudat personajul. Trebuie o discutie inclusiv în coalitia de guvernare. Pe de alta parte, nu îşi doreşte nimeni să provoace o criza pentru că un demnitar a avut un discurs eronat, dar nu putem să ne prefacem că acele lucruri nu au fost spuse şi ca acele spuse nu au fost aplaudate", a afirmat preşedintele.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Va fi asfaltat cel mai vechi drum din țară, o variantă mai scurtă cu 30 de km la Valea Oltului!

2 Florin Călinescu, dividende de peste un milion de lei...

3 Primul general român format la Harvard răspunde unei întrebări presante. Ce șanse mai are Ucraina să învingă Rusia

4 Citiți și judecați voi...

5 Foarte interesante amănunte...