Klaus Iohannis: Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal

Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal, care "este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială", a declarat sâmbătă, la Sibiu, președintele Klaus Iohannis, la ceremonia de decorare a muzeului.

"Puține instituții se pot mândri cu vârsta și prestigiul Muzeului Național Brukenthal. El este de două secole purtătorul unei excepționale misiuni de responsabilitate socială egalată doar de importanța tezaurului său istoric și artistic. Colecțiile sale, biblioteca ori expozițiile permanente și temporare sunt dovada rodului bogat al cunoașterii umane, atunci când e fructificată prin educație și amplificată de dialogul intercultural", a spus șeful statului.

El a îndemnat conducerea muzeului să continue să pună în valoare patrimoniul muzeal.

"Folosesc acest prilej, domnule director general, pentru a vă îndemna ca împreună cu membrii Consiliului de Administrație, și cu sprijinul autorităților publice centrale și locale, să continuați să puneți în valoare, pentru uzul umanității, patrimoniul și mesajul marelui dumneavoastră donator", a afirmat Iohannis.

El a vorbit și despre 'patronul spiritual' al instituției de cultură. "Prin colecțiile pe care le-a pus la dispoziția publicului încă din 1790, și apoi prin dispoziția sa testamentară, Samuel von Brukenthal a instituit un exemplu de viață bazat pe valorile iluminismului și pe angajamentul pentru interesul public. Modelul său s-a dovedit unul de succes", a subliniat șeful statului.

Iohannis a evidențiat că, încă de la înființare, muzeul 'a jucat un rol important în educarea umanistă și în dezvoltarea comunității sibiene și transilvane'.

Președintele a vorbit și despre anul 2007, când România a aderat la Uniunea Europeană și Sibiul a fost declarat "Capitală Culturală Europeană".

"Anul 2007 a fost anul marilor schimbări ale Muzeului, ca și ale Sibiului, ca și ale României. Aderarea la Uniunea Europeană, și, totodată, titularizarea orașului Sibiu drept Capitală Culturală Europeană au plasat Muzeul Brukenthal sub excelente auspicii. Acestea au condus la modernizarea muzeului și, mai ales, la recuperarea, după mai bine de jumătate de secol, a picturilor de excepțională valoare artistică de care a fost spoliat prin decizii ale regimul comunist", a menționat Iohannis.

El a adăugat că, deseori, patrimoniul Muzeului Național Brukenthal este "cel care reprezintă România în lume".

Președintele Klaus Iohannis a conferit Muzeului Național Brukenthal Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Comandor, Categoria E "Patrimoniul cultural național".

Decretul privind acordarea respectivei distincții a fost semnat de Iohannis pe 31 ianuarie.

Distincția a fost acordată Muzeului Național Brukenthal cu prilejul împlinirii a 200 de ani de la înființare, în semn de "înaltă apreciere și recunoștință pentru dăruirea și profesionalismul de care au dat dovadă generațiile de specialiști ai acestui așezământ, contribuind la conservarea, sporirea și valorificarea unui patrimoniu cultural de o importanță remarcabilă pentru cultura națională și determinând, pe această cale, recunoașterea municipiului Sibiu drept un reper cultural de importanță internațională".

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 LIVE Peste 50.000 de români au votat deja în diaspora / GRAFIC Prezența la urne, mai mare decât în primul tur a…

3 Dăncilă, călcată-n picioare de o fostă jurnalistă RTV: „Să-ți fie rușine! I-ai învrăjbit pe români mințind că …

4 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

5 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake