Klaus Iohannis: Sunt dispus să accept ținte climatice ambițioase, dar să ne alegem singuri mixul energetic

Klaus Iohannis: Sunt dispus să accept ținte climatice ambițioase, dar să ne alegem singuri mixul energetic

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la întâlnirea liderilor UE de la Consiliul European, că este dispus să accepte noi ținte climatice “destul de ambițioase” până în 2030, dar România să fie lăsată să-și aleagă singură mixul de energie pe care îl va folosi în perioada de tranziție, spre exemplu, gaze din Marea Neagră.

“Imediat după ce mă întorc în sala de Consiliu vom începe discuțiile pe ținte climatice, o temă extrem de sensibilă, dar în același timp extrem de importantă și pentru noi. Este vorba de felul în care UE își va seta ambițiile, cât de buni și performanți vrem să fim, cum vrem să ne îngrijim de măsurile pe care le luăm ca să reducem impactul climatic total nefavorabil pe care putem să-l constatăm cu toții, furtuni, călduri excesive, ierni excesive. Este clar că ceva trebuie făcut.

Există foarte multe discții, propuneri de ținte climatice. Acum discutăm de ținta pe care ne-o punem până în 2030. Există propuneri din partea Comisiei, din partea Parlamentului European. Astăzi vom discuta în profunzime cum vedem noi liderii statelor această chestiune.

Suntem dispuși să acceptăm ținte destul de ambițioase, dar nu sunt dispus necondiționat. Pentru noi este important să putem gestiona tranziția spre o țintă ambițioasă, asta însemnând să fim lăsați să ne alegem singuri mixul energetic și este important să putem să ne alegem cum facem tranziția, ce fel de energie folosim. De exemplu, pentru România e foarte important ca în faza de tranziție să folosim gazul natural, de exemplu cel din Marea Neagră. Sunt condiții pe care le voi exprima foarte clar. Pe de altă parte, sunt dispus să discutăm ținte climatice ambițioase, pentru că aceste lucruri sunt foarte importante și pentru noi în România, pentru societatea românească”, a declarat Klaus Iohannis, la Bruxelles.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...