Klemm: Impactul achiziționării de rachete Patriot de către România - profund; va contribui și la apărarea țărilor vecine și a NATO

Klemm: Impactul achiziționării de rachete Patriot de către România - profund; va contribui și la apărarea țărilor vecine și a NATO

Impactul achiziționării de rachete Patriot de către România va fi unul profund iar acest lucru va contribui indirect "și la apărarea țărilor vecine și a întregii Alianțe NATO", a declarat ambasadorul SUA la București, Hans Klemm, într-un interviu acordat Televiziunii Române.

Klemm a amintit că la începutul acestui an, "România, Ministerul Apărării, a început negocieri cu Statele Unite privind achiziționarea de baterii de rachete Patriot și în acest proces Statele Unite ale Americii și alte agenții ale Guvernului SUA au trebuit să își dea acordul".

"Este parte a unui proces care sunt sigur că va duce în cele din urmă la achiziționarea de către România a acestor capacități pe care le oferă rachetele Patriot", a spus diplomatul.

Întrebat care apreciază că va fi impactul acestei achiziții, Hans Klemm a răspuns că acesta va fi "profund". El a subliniat rolul defensiv al acestor capacități. "Va oferi protecție în cazul atacurilor aeriene agresive nu doar pentru România, ci indirect va contribui și la apărarea țărilor vecine și a întregii Alianțe NATO", a detaliat el.

Hans Klemm a adăugat că această măsură face parte din angajamentul României de a investi 2% din Produsul Intern Brut pentru Apărare, "angajament pe care Statele Unite îl susțin cu tărie".

"Rachetele Patriot nu sunt singurele echipamente pe care România le va achiziționa ca urmare a acestui angajament de a aloca 2%, însă ele reprezintă o componentă vitală a deciziei României de a-și îmbunătăți apărarea", a mai spus el.

Întrebat dacă această achiziție va duce la tensiuni în relația cu Rusia, Hans Klemm a răspuns: "Nu există absolut niciun motiv pentru ca acest lucru să se întâmple, capacitățile pe care România le achiziționează sunt strict defensive".

Departamentul american de Stat a aprobat, în urmă cu două săptămâni, o posibilă vânzare de sisteme de rachete de apărare Patriot către România în valoare de 3,9 miliarde de dolari, a anunțat o agenție a Pentagonului, citată de Reuters.

Contractorii principali ar fi Raytheon Co și Lockheed Martin Corp, a precizat, la momentul respectiv, Defense Security Cooperation Agency.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...