Korodi Attila susţine că UDMR are o reticenţă maximă în ceea ce priveşte introducerea votului electronic

Korodi Attila susţine că UDMR are o reticenţă maximă în ceea ce priveşte introducerea votului electronic

Liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a declarat joi, la RFI, că formaţiunea pe care o reprezintă are "o reticenţă maximă" în ceea ce priveşte introducerea votului electronic, dar este de acord cu votul prin corespondenţă şi cel anticipat.

"Pe votul electronic, noi avem o reticenţă maximă. Nu există la ora actuală nicio siguranţă ca votul dat şi voturile colectate, adunate să nu fie distorsionate. Există destul semne din celelalte democraţii occidentale în care aceste modalităţi încă sunt respinse. Nu există siguranţa transferului de date 100%, fără să existe posibilitatea de a distorsiona rezultatul', a declarat Korodi Attila la RFI.

În ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, deputatul UDMR a precizat că "deja există o legislaţie, dar aceasta trebuie revizuită, văzut dacă poate să fie făcută mai flexibilă, mai dinamică, mai accesibilă".

Korodi s-a referit şi la votul în diaspora şi a spus că "trebuie secţii de votare adecvate ca număr. ştampile, puncte şi personal'.

Totodată, UDMR este de acord ca votul în străinătate să se desfăşoare în mai multe zile.

"Nu în ultimul rând, da, ţinem să se desfăşoare alegerile în cazul diasporei nu într-o singură zi, ci în două-trei zile, fără nicio problemă", a mai declarat parlamentarul Uniunii.

Întrebat dacă modificările la legislaţia electorală pot fi făcute în timp util pentru a fi aplicate la alegerile prezidenţiale din acest an, Korodi a spus că votul prin corespondenţă şi cel anticipat se pot organiza, dar cel electronic nu se poate rezolva de la o lună la alta.

"Votul electronic nu se poate rezolva de la o lună la alta, nu există infrastructură, nu există softuri. Şi trebuie spus foarte clar: până acum, în toate administraţiile publice centrale în care a fost creat un sistem electronic, niciunul nu funcţionează la perfecţie, deci este foarte periculos. Dar celelalte voturi, prin corespondenţă şi votul anticipat, se pot organiza. La votul prin corespondenţă, totuşi, este o grabă şi mai mare, pentru că acolo, dacă este o obligaţie de înregistrare a cetăţenilor, atunci aceasta trebuie făcută din timp. Acolo este o grabă şi trebuie atunci Parlamentul să decidă cu celeritate", a conchis liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor. AGERPRES 


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...