Kosovo a stabilit oficial relaţii cu Israelul şi va deschide o ambasadă la Ierusalim

Kosovo a stabilit oficial relaţii cu Israelul şi va deschide o ambasadă la Ierusalim

Kosovo, teritoriu european majoritar musulman, şi-a normalizat relaţiile cu Israelul şi îşi va deschide o ambasadă în oraşul disputat Ierusalim, au anunţat înalţi responsabili în cadrul unei ceremonii desfăşurate prin videoconferinţă, relatează AFP.

Din august 2020 Israelul a realizat mai multe acorduri de normalizare a relaţiilor cu statele arabe - Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Sudan şi Maroc - dar aceste ţări nu au recunoscut totuşi Ierusalimul drept capitală a Israelului.

În cadrul unui schimb de recunoaştere reciprocă, Israelul a recunoscut oficial Kosovo, fostă provincie sârbă care şi-a proclamat în 2008 independenţa, drept stat independent, alăturându-se astfel majorităţii ţărilor occcidentale, dar nu şi Serbiei, Chinei sau Rusiei, notează AFP.

"Astăzi scriem istorie, stabilim relaţii diplomatice între Israel şi Kosovo. Este prima dată în istorie când sunt stabilite relaţii diplomatice pe Zoom", a declarat şeful diplomaţiei israeliene Gabi Ashkenazi.

 


Foto: (c) ABIR SULTAN / EPA


Kosovo a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului, o misiune diplomatică urmând să fie deschisă aici în lunile următoare.

"În această dimineaţă, am primit cererea dumneavoastră de a vă stabili ambasada la Ierusalim, pe care bineînţeles am acceptat-o", a spus Ashkenazi.

"Astăzi, Israelul devine cea de a 117-a ţară care recunoaşte republica Kosovo cu titlu de ţară independentă şi suverană", a declarat ministrul kosovar al afacerilor externe, Meliza Haradinaj-Stublla.

 


Foto: (c) ABIR SULTAN / EPA


Acest acord a fost făcut posibil de susţinerea SUA, după ce Washingtonul a sprijinit lupta pentru independenţa Kosovo, care se descrie astăzi drept un stat filoamerican. Fostul preşedinte american Donald Trump a anunţat încă din septembrie un acord vizând recunoaşterea Israelului de către Kosovo şi deschiderea unei ambasade la Ierusalim.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 I-a mirosit pe ruși? / Adelin Petrișor a demisionat de la Euronews România cu doar câteva zile înainte de lansarea postului

2 „Toaleta de pe plajă a fost distrusă” / Mesajul ucrainenilor după un atac rusesc cu rachete Kalibr asupra Odessei

3 VIDEO Priviți, 7 lovituri „chirurgicale” aplicate de ucraineni unităților ruse ascunse printre casele unui sat

4 Această ucraineancă l-a „combinat” pe soțul familiei unde fusese cazată în doar 10 zile!

5 ULTIMA ORĂ Ministerul de Externe, replică dură pentru președinta Ungariei, care a pretins că îi reprezintă pe toți maghiarii