Kosovo nu va amâna implementarea plăcuţelor de înmatriculare care au stârnit furia etnicilor sârbi

Kosovo nu va amâna implementarea plăcuţelor de înmatriculare care au stârnit furia etnicilor sârbi

Kosovo nu va da curs apelurilor din partea statelor occidentale privind o amânare cu 10 luni a implementării unei reguli conform căreia etnicii sârbi sunt obligaţi să îşi schimbe plăcuţele de înmatriculare cu unele locale, a declarat marţi premierul kosovar Albin Kurti, o decizie care ar putea agrava tensiunile etnice, relatează Reuters.

Există aproximativ 10.000 de şoferi care trebuie să-şi schimbe vechile plăcuțe FOTO Profimedia

Încercarea guvernului kosovar de a obliga minoritatea sârbă să-şi schimbe vechile plăcuţe de înmatriculare a fost întâmpinată cu o rezistenţă puternică şi uneori violentă anul acesta de către sârbii care trăiesc în nordul Kosovo.

Principalii susţinători ai Kosovo, Statele Unite şi Uniunea Europeană, i-au cerut public premierului Albin Kurti să amâne implementarea acestei reguli timp de 10 luni şi să evite tensiunile etnice. Guvernul kosovar le-a dat etnicilor sârbi termen de 60 de zile, începând cu 1 septembrie, pentru a-şi monta noile plăcuţe de înmatriculare.

„Am amânat deja termenul limită... ultima dată este 31 octombrie când toţi cetăţenii kosovari care au plăcuţe vechi de înmatriculare, adică o moştenire a perioadei Milosevic, să le schimbe cu unele legale”, le-a declarat Kurti jurnaliştilor la Pristina, referindu-se la fostul preşedinte iugoslav Slobodan Milosevic.

Kurti a declarat că există aproximativ 10.000 de şoferi care trebuie să-şi schimbe vechile înmatriculări de autoturisme care datează dinainte de 1999, când Kosovo era încă o provincie a Serbiei.

Se estimează că peste 13.000 de persoane au murit în timpul războiului din Kosovo (1998-1999), când teritoriul făcea încă parte din Serbia aflată sub conducerea lui Milosevic. Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa în 2008, însă în jur de 50.000 de etnici sârbi care trăiesc în nordul Kosovo refuză să recunoască autoritatea Pristinei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro