Kovesi: Avem în lucru 865 de dosare de fraude în achiziții publice; în general sunt infracțiuni de abuz în serviciu

Kovesi: Avem în lucru 865 de dosare de fraude în achiziții publice; în general sunt infracțiuni de abuz în serviciu

DNA are în lucru 865 de dosare privind fraude în achiziții publice în care sunt investigate și fapte de abuz în serviciu, iar o eventuală dezincriminare a acestei infracțiuni ar trebui să-i îngrijoreze pe cetățeni, pentru că vinovații nu vor mai putea fi pedepsiți și prejudiciile nu vor mai fi recuperate, a afirmat marți procurorul-șef Laura Codruța Kovesi.

"Astăzi, noi avem în lucru 865 de dosare care au ca obiect fraudă în achiziții publice și, în general, în aceste dosare sunt infracțiuni de abuz în serviciu. (...) Vom vedea dacă această infracțiune va fi dezincriminată sau va fi scoasă din legislație. Noi nu o să putem face investigații, vom face investigații pe alte tipuri de infracțiuni care rămân în competența DNA. Dar nu procurorii trebuie să fie îngrijorați aici, noi investigăm faptele care ne sunt date în competență de legiuitor, care rămân în competență după decizii ale Curții Constituționale. Cetățenii trebuie să se întrebe și să fie îngrijorați dacă în România în acest moment (...) ne permitem ca stat ca astfel de infracțiuni care cauzează prejudicii de milioane de euro să le investigăm sau nu", a declarat Kovesi, la Europa FM.

Ea a adăugat că din anul 2004 și până în prezent mii de persoane au fost investigate, trimise în judecată sau condamnate pentru abuz în serviciu, doar anul trecut fiind aproximativ 600 de astfel de fapte reținute în dosarele DNA.

"Ce este abuz? Înseamnă încălcarea flagrantă a legii, înseamnă să nu-ți îndeplinești atribuțiile de serviciu în conformitate cu legea, (...) înseamnă să încalci legea în mod intenționat. (...) Anul trecut au fost peste 600 de infracțiuni reținute în dosarele DNA. Dacă această infracțiune de abuz în serviciu este anulată din competența de investigare a procurorilor și este transformată în contravenție, (...) dacă infracțiunea de abuz în serviciu dispare, trebuie să ne gândim cu toți din societate dacă suntem pregătiți în acest moment ca fiecare funcționar să acționeze așa cum dorește, fără să avem posibilitatea de a-l investiga și de a avea o infracțiune care să incrimineze încălcarea cu bună-știință a atribuțiunilor de serviciu și care cauzează prejudicii", a spus șefa DNA.

Potrivit lui Kovesi, o eventuală abrogare a infracțiunii de abuz în serviciu va duce implicit la dezincriminarea complicității sau instigării la această faptă.

Înalta Curte de Casație și Justiție a admis, pe 1 februarie, o cerere formulată de Alina Bica în dosarul ANRP și a sesizat Curtea Constituțională cu soluționarea excepției de neconstituționalitate a dispozițiilor a dispozițiilor art. 297 alin. 1 Cod penal și art. 132 din Legea nr.78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”