Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Kovesi: Cred că este de siguranță națională transferul a milioane de euro din România în altă țară

Procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a susținut, marți, că este o problemă de siguranță națională transferul unor sume considerabile din România într-o altă țară.

Întrebată cum își explică faptul că SIE nu furnizează informații DNA, Kovesi a precizat că este o obligație pe care ofițerii din servicii trebuie să le respecte. "Nu pot să-mi explic. Este o obligație legală pe care fiecare angajat al unui servici de informații și conducător al unui serviciu de informații trebuie să o respecte. Mi-e greu să cred că astfel de informații nu pot fi cunoscute de un ofițer. (...) Cred că explicațiile trebuie să le dea alții".

Ea a subliniat că a răspuns statistic la această problemă, care a fost ridicată atunci când s-a discutat indexul sustenabilității.

"Am văzut în tipologia faptelor investigate de DNA în ultimii că foarte mulți din cei pe care îi cercetăm își mută averile, banii, conturi, în străinătate. Este imposibil ca ofițerii de informații să nu intre în posesia unor astfel de informații. Cred că este de siguranță națională atunci când cineva transferă milioane de euro din România într-o altă țară. Cred că este de siguranță națională sau este extrem de important pentru țară atunci când sume considerabile de bani sunt transferate prin off-shoruri, când sume considerabile sunt date ca mită pentru a câștiga anumite licitații", a explicat Kovesi.

Pe de altă parte, referitor la Consiliul Superior al Magistraturii, șefa DNA a arătat că și-a exprimat opinia față de colaborarea cu Secția pentru procurori și cu Plenul CSM.

"În ceea ce privește Secția de procurorii, eu am acordat o notă mai mare pentru că întotdeauna a susținut DNA în toate proiectele, începând de la avize pentru numiri în funcții de conducere, avize date pentru procurorii care doreau să acceadă în cadrul DNA, avizele pentru percheziționare, pentru reținerea și arestarea preventivă a celor care erau cercetați de DNA și se impunea obținerea unui aviz. Deci, pot considera că relația cu secția de procurori a fost foarte bună. Când vorbim de plenul CSM, cred că așteptările, nu numai ale procurorilor din DNA, dar în general ale celor care lucrează în sistemul de justiție, se referă la modul în care CSM intervine și ia poziție atunci când sunt atacuri asupra independenței magistraților, asupra activității acestora sau asupra persoanelor care investighează anumite dosare. În unele situații CSM a dat dovadă de pasivitate, a trebuit să fim noi cei care am sesizat CSM. Ceea ce este important este că, de fiecare dată când am făcut acest lucru, CSM a dat comunicat de presă și a apărat reputația profesională și independența sistemului judiciar", a precizat Kovesi.

Ea a spus că poate ar fi nevoie și o modificare legislativă care să acorde CSM o prerogativă în plus, întrucât este posibil ca un simplu comunicat de presă să nu fie suficient pentru a face ceva în a ajuta sistemul judiciar.

"Poate sunt necesare și alte măsuri", a adăugat șefa DNA.

Laura Codruța Kovesi a fost prezentă, marți, la lansarea Raportului Freedom House România privind recuperarea produsului infracțiunii: de la prejudiciu până la confiscare și a celei de-a doua ediții a Indexului Sustenabilității DNA, realizat de Romanian Center for European Policies.

AGERPRES/(A — autor: Mădălina Cochinescu Verman, editor: Cristina Tatu, editor online: Ada Vîlceanu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Infractorul, huiduit la sfârșitul discursului său din Congresul PES: "Afară cu corupţii!"

2 Rareș Bogdan / „Nu aș vrea să mă întâlnesc cu ticălosul de Tudorel Toader în următoarea perioadă!”

3 ALERTĂ Noi scumpiri la gaze și energie de la 1 martie, în urma măsurilor PSD

4 Râma udemeristă recunoaște că e și curvă: "În politică ne asociem cu cine putem şi nu cu cine am dori"

5 Astăzi e ultima șansă, oameni buni! Mihai Șora: Ne vedem în Piața Victoriei: câtă frunză, câtă iarbă, toate fi…

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj