Kovesi: Dacă dezincriminăm abuzul în serviciu, să ne întrebăm dacă tragediile declanșate de corupție vor continua

Kovesi: Dacă dezincriminăm abuzul în serviciu, să ne întrebăm dacă tragediile declanșate de corupție vor continua

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat joi seară că de multe ori corupția a dus la producerea unor tragedii, iar în situația în care abuzul în serviciu ar fi dezincriminat, se pune întrebarea dacă cei care au comis astfel de fapte vor mai putea fi pedepsiți sau nu.

"Aici nu trebuie să discutăm de mofturi, de orgolii, de interesele personale ale unora care sunt cercetați, ale celor care îi susțin pe cei care sunt cercetați. (...) Aici trebuie să ne punem întrebarea ce facem pentru țară și pentru cetățeni (...) și nu să luăm decizii în funcție de orgolii sau de anumite influențe. (...) Noi asta facem în DNA. În primul rând, ceea ce facem nu facem pentru noi, facem pentru țară, suntem oameni care vrem să schimbăm ceva și oameni care vedem zi de zi tragedii, multe dintre ele au fost și publice și la cele mai multe dintre acestea corupția a fost cea care a declanșat comiterea unor astfel de tragedii. Ori, dacă noi dezincriminăm abuzul în serviciu, trebuie să ne punem întrebarea dacă aceste tragedii vor continua sau nu, sau dacă cei care au comis astfel de fapte vor mai putea fi pedepsiți sau nu", a spus Kovesi, la Digi 24.

Șefa DNA a reiterat că se pune presiune pe sistemul judiciar prin diverse încercări de modificare a legislației și limitare a competențelor.

"Dacă ne uităm la ce se întâmplă în ultimul timp, putem spune că, da, este o presiune care se pune pe sistemul judiciar. (...) Noi suntem DNA și rezistăm la toate încercările, dar trebuie să fim lăsați să ne facem treaba și să avem cu ce. Dacă ni se taie competența, dacă ni se taie instrumentele investigative, nu o să mai putem, nu că nu ne-am dori sau că nu am vrea să facem acest lucru. (...) Cu toții trebuie să ne dorim ca lupta anticorupție să continue. (...) Singurul motiv care ne-ar putea opri în acest moment să ne facem treaba este să se dezincrimineze infracțiuni care sunt în competența noastră", a precizat Kovesi.

AGERPRES/ (A — autor: Anamaria Toma, editor: Mirela Bărbulescu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

3 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

4 „Cine a vândut căcat a câștigat bine și vara asta” / Adi Hădean, mesaj dur de pe litoral

5 „Femeile care vor să facă sex să poarte la job un cerculeț verde pe rever” / Controversă provocată de George Bu…