Kovesi despre modificarea legilor Justiției: Dacă aceste dispoziții ar intra în vigoare, am fi afectați foarte grav

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat vineri că, dacă dispozițiile privind modificarea legilor Justiției ar intra în vigoare, lupta anticorupție și, în general, lupta cu criminalitatea ar fi grav afectate.

"Dacă aceste dispoziții ar intra în vigoare, categoric am fi afectați într-un mod foarte grav. Noi, ca instituție, am exprimat un punct de vedere oficial, l-am postat pe site, l-am trimis CSM, au fost făcute adunări generale la procurori și la judecători, majoritatea procurorilor și judecătorilor și-au exprimat un punct de vedere cu privire la acest proiect de lege care are anumite modificări care ar influența în mod negativ cel puțin lupta anticorupție, dacă nu în general lupta cu criminalitatea, pentru că premisele pentru a lupta eficient cu criminalitatea sunt să ai un sistem de justiție independent și să ai o legislație care să îți ofere instrumente cu care să lupți cu criminalitatea", a afirmat Kovesi într-un interviu realizat în cadrul proiectului Once Upon a Time in Romania, realizat de Inițiativa România, în parteneriat cu revista Vice România, Fundația Friedrich Naumann pentru Libertate și Ambasada Canadei în România, Bulgaria și Republica Moldova.

Șefa DNA a explicat că acest proiect afectează în mod "grav" independența procurorilor și, cu privire la anumite chestiuni, și pe cea a judecătorilor.

"Ieri s-a spus în spațiul public că Inspecția Judiciară va fi independentă, dar nu știe nimeni cine va numi conducerea, care va fi procedura de recrutare. Pe proiectul pe care noi ne-am exprimat punctul de vedere, trecerea Inspecției Judiciare în subordinea ministrului Justiției practic acest lucru însemna", a adăugat Kovesi.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul unui învățător bistrițean care l-a cunoscut pe președinte acum 20 de ani

2 Proasta s-a căcat în urnă! Dăncilă s-a referit la românii din diaspora folosind apelativul „ăștia”

3 ALERTĂ Proasta s-a pișat pe covor! Dăncilă a refuzat să răspundă în engleză la întrebarea unui jurnalist formu…

4 Concluzia? Iohannis-Dăncilă, scorul etapei! PSD, încă un eșec în drumul spre retrogradare!

5 EXCEPȚIONAL / Sebastian Lăzăroiu îi pune Proastei României întrebările pe care vuvuzelele PSD chemate la „dezbat…

recomandări

Te ia DNA: Dinu Pescariu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Faceți cunoștință cu Grumpy cat japoneză, care e chiar mai grumpy decât originala