Kovesi, eliberată din funcția de procuror la DIICOT Sibiu

Kovesi, eliberată din funcția de procuror la DIICOT Sibiu

Procurorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au aprobat, marţi, eliberarea din funcţia de procuror la DIICOT Sibiu a Laurei Codruţa Kovesi, după numirea în funcţia de procuror-şef european. Consiliul a decis și să îi rezerve lui Kovesi postul de la DIICOT Sibiu.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis să îi trimită președintelui Klaus Iohannis propunerea de eliberare din funcţie a Laurei Codruța Kovesi, procuror la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Biroul teritorial Sibiu, ca urmare a numirii sale în funcţia de procuror-şef european, începând cu de 31 octombrie.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis și rezervarea postului de procuror la DIICOT Sibiu pentru Kovesi.

În 23 octombrie, David Sassoli, președintele Parlamentului European, și Tytti Tuppurainen, ministrul afacerilor europene din Finlanda (țara care deține în prezent Președinția Consiliului UE) au semnat la Strasbourg decizia de numire a laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...