Kovesi face, să fim scuzați, pipi pe Toader: Când am înaintat acțiunea la CEDO, a zis că nu am nicio șansă. Pentru mine nu a contat nici atunci ce are el de zis, nu contează nici la ora actuală

Kovesi face, să fim scuzați, pipi pe Toader: Când am înaintat acțiunea la CEDO, a zis că nu am nicio șansă. Pentru mine nu a contat nici atunci ce are el de zis, nu contează nici la ora actuală

Kovesi face, să fim scuzați,  pipi pe Toader: Când am înaintat acțiunea la CEDO, a zis că nu am nicio șansă. Pentru mine nu a contat nici atunci ce are el de zis, nu contează nici la ora actuală.

Laura Codruța Kovesi a declarat marți seară la Digi24 că decizia dată de CEDO în cazul ei este general valabilă în toate statele membre ale Convenției și că toți procurorii și judecătorii sunt astfel apărați de eventuale abuzuri. Fosta șefă a DNA nu a vrut să-i transmită niciun mesaj lui Tudorel Toader.

„Mesajul meu pentru procurori și judecători: să își amintească mereu această Hotărâre CEDO, că a meritat să luptăm și să nu abandonăm”, a spus Kovesi. Ea adăugat că Hotărârea CEDO stă la baza unui principiu simplu, și anume că un procuror/judecător cu funcție de conducere nu poate fi demis prin decizii arbitrare ale ministrului Justiției, sau ale altor persoane din puterea executivă.

„Acum, sigur, dacă un procuror/judecător nu-și îndeplinește atribuțiile profesionale este altceva, însă că să fie demis dintr-o funcție de conducere sunt necesare motive obiective, nicidecum decizii arbitrare ale persoanelor din puterea executivă. Nimeni cu funcție de conducere din sistemul de Justiție nu poate fi revocat din motive politice”, a comentat Kovesi.

Chiar dacă a obținut câștig de cauză, Kovesi a spus că nu o interesează să audă o justificare a judecătorilor Curții Constituționale: „Nu mă intereseaza CCR. Ce au avut de spus, au spus în motivarea lor. Doar ceea ce spune CEDO contează”.

În privința fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, când Kovesi a înaintat acțiunea la CEDO i-a transmis că nu are nicio șansă de câștig: „Când am făcut aceasta acțiune, Tudorel Toader a zis ca nu am nicio șansă. Pentru mine nu a a contat nici atunci ce are el de zis, nu contează nici la ora actuală”.

Deși putea solicita despăgubiri statului român, Kovesi a ales să nu o facă. „N-am vrut ca din banii românilor să îmi fie mie plătită o despăgubire”.

CEDO a stabilit că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare și liberul acces la justiție, pentru că a fost îndepărtată din funcție de ministrul Justiției, Tudorel Toader fără a se putea apăra. Kovesi a formulat plângerea la CEDO la finele anului 2018.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro