Kovesi, întâlnire cu șeful DNA: Discuții despre combaterea corupției transfrontaliere

Kovesi, întâlnire cu șeful DNA: Discuții despre combaterea corupției transfrontaliere

Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (EPPO), a avut o întâlnire cu procurorul șef al DNA, Crin Bologa, în cadrul căreia au fost discuții pe mai multe teme legate de colaborarea celor două instituții.

Laura Codruţa Kovesi s-a întâlnit cu şeful DNA, Crin Bologa. Foto: Inquam Photos

"Procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție Crin Bologa, alături cu persoane din conducerea instituției, s-au întâlnit în după amiaza zilei de marți, 18 octombrie 2022, la sediul DNA, cu Laura Codruța Kövesi, procurorul șef al Parchetului European (EPPO), aflată într-o vizită oficială în România alături de alți reprezentanți ai instituției europene.

Reprezentanții Parchetului European au remarcat sprijinul acordat de DNA în operaționalizarea și eficientizarea Structurii de suport a procurorilor delegați europeni din România.

Menționăm că, prin lege, DNA a fost desemnată să asigure sprijin Parchetului European în ce privește infrastructura, asigurarea de personalul auxiliar, ofițeri de politie și specialiști, precum și suport logistic.

Discuțiile au vizat, de asemenea, îmbunătățirea și extinderea cooperării interinstituționale în domeniile în care DNA și Parchetul European au competență partajată și anume combaterea corupției transfrontaliere și a fraudei cu fonduri europene", a transmis DNA.

vizita kovesi dna  sursa dna jpg

Kovesi, întâlniri cu reprezentanţii sistemului judiciar

Procurorul şef al EPPO s-a întâlnit, marţi, 18, octombrie, şi cu alţi reprezentanţi ai sistemului judiciar, precum ministrul Cătălin Predoiu şi procurorul general al României, Gabriela Scutea.

„La data de 18 octombrie 2022, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut o întrevedere cu procurorul-şef european, Laura Codruţa Kovesi. Oficialul european a mulţumit pentru măsurile deja luate în vederea susţinerii EPPO în România şi, în special, pentru asigurarea unui sediu adecvat. Cei doi oficiali au agreat necesitatea lansării, în viitorul apropiat, a unei noi proceduri de recrutare a procurorilor europeni delegaţi, având în vedere că încă 9 posturi din schema naţională sunt vacante. Procurorul-şef european a apreciat menţinerea statu quo-ului legislativ care reglementează poliţia judiciară pusă la dispoziţia EPPO” , transmitea ministerul Justiţiei.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirii au fost abordate şi aspecte privind posibila modificare a Regulamentului 1939/2017, de înfiinţare a EPPO, stadiul legii de transpunere a Directivei 1937/2019 privind avertizorii de integritate şi modificarea normelor naţionale care transpun complet Directiva 1371/2017 privind protecţia intereselor financiare ale UE.

În cadrul întâlnirii cu Gabriela Scutea, Koveși a subliniat că „la nivelul EPPO pot fi organizate vizite de studiu și de formare profesională, inclusiv pentru procurorii români, în special în materia investigațiilor financiare. De asemenea, EPPO poate desemna experți pentru traininguri organizate de Ministerul Public”, potrivit comunicatului transmis de Parchetul General.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA