Kovesi: Mă îndoiesc de buna-credință a ministrului Justiției; Dacă sunt doar clarificări, de ce se lucrează în secret?

Kovesi: Mă îndoiesc de buna-credință a ministrului Justiției; Dacă sunt doar clarificări, de ce se lucrează în secret?

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a afirmat, miercuri, referindu-se la declarațiile făcute de ministrul Justiției, Florin Iordache, cu privire la elaborarea unor acte normative, că se îndoiește de buna-credință a acestuia.

"Am avut discuție cu ministrul Justiției într-un cadru instituțional, împreună cu procurorul general și cu procurorul-șef DIICOT, săptămâna trecută, într-o zi de luni (...), ocazie cu care domnul ministru a promis ferm că orice modificare de lege se va face, atât a Codului penal, a Codului de procedură penală sau a oricărei legi care ne influențează activitatea, va fi discutată în sistem. Văd că și-a încălcat această promisiune. De fapt, mă așteptam", a spus Kovesi la Europa FM.

Referindu-se la declarațiile lui Florin Iordache cu privire la elaborarea a două acte normative — unul care vizează grațierea pentru anumite fapte și un altul care ține cont de deciziile CCR în domeniu—, șefa DNA a spus că se îndoiește de buna-credință a ministrului.

"Practica judiciară, cel puțin cea după decizia Curții Constituționale privind abuzul în serviciu, este o practică unitară. (...) Este foarte clară și motivarea Curții Constituționale, nu văd ce ar trebui clarificat. Dar, dacă este așa, pentru că în acest moment eu mă îndoiesc de buna-credință, cel puțin a ministrului de Justiție, care a promis că astfel de proiecte vor fi discutate înainte și nu după (...), mă îndoiesc că este de bună-credință. Și, dacă este doar o clarificare, de ce se lucrează în secret? De ce se lucrează noaptea și nu are nimeni acces la aceste proiecte? De ce trebuie să le citim pur și simplu din Monitorul Oficial și adoptate în ședință de Guvern? De ce nu sunt trecute pe ordinea de zi, dacă este doar o simplă clarificare? De ce nu este o procedură transparentă?", a afirmat Kovesi.

Ministerul Justiției a finalizat marți elaborarea a două acte normative — unul care vizează grațierea pentru anumite fapte și un altul care ține cont de deciziile CCR în domeniu—, a declarat ministrul Florin Iordache.

El a precizat, într-o conferință de presă la Palatul Victoria, că actele normative au fost transmise miercuri dimineață spre consultare tuturor instituțiilor și asociațiilor profesionale din domeniu.

Totodată, premierul Sorin Grindeanu a declarat, miercuri, că în ședința de Guvern s-au discutat "lucrurile comunicate din timp", precizând că, potrivit Constituției, "avem voie să dăm grațiere și amnistie", deci aceste lucruri "nu sunt împotriva legii".

El a menționat că nu va fi dezincriminat nici conflictul de interese și nici abuzul în serviciu, ci "se clarifică aceste lucruri din punctul de vedere al Ministerului Justiției, în concordanță cu deciziile Curții Constituționale".

"Orice decizie a Curții Constituționale este obligatorie. Nu ne putem face că nu o avem. Această clarificare pe care Ministerul Justiției o face acum și o transmite spre dezbaterea publică e viziunea Ministerului Justiției", a subliniat Grindeanu.

AGERPRES/ (A — autor: Anamaria Toma, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Anda Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

5 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu