Kovesi: Suntem mult sub media europeană la achitări; DNA Ploiești-între structurile cele mai performante

Kovesi: Suntem mult sub media europeană la achitări; DNA Ploiești-între structurile cele mai performante

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a declarat, marți seară, că procentul de achitări în dosarele instrumentate de procurorii anticorupție este constant și "cu mult sub media europeană".

"În privința achitărilor, (...) procentul de achitări este constant, adică 10%. Este constant în ultimii ani. (...) Evaluăm în fiecare an cauzele care au dus la pronunțarea unor soluții de achitări, (...) tot timpul încercăm să vedem dacă se greșește, unde se greșește și dacă o astfel de greșeală este sau nu imputabilă procurorului de caz. Dar, suntem cu mult sub media europeană. Media europeană este undeva 25-30% procent de achitări", a spus Kovesi la Digi 24.

Totodată, șefa DNA a punctat că, în cursul anului trecut, niciun dosar nu a fost restituit definitiv de instanță Parchetului.

"Nu avem nicio restituire definitivă în cursul anului trecut, ceea ce nu s-a mai întâmplat în DNA de foarte mulți ani. Numărul restituirilor era destul de mic, dar acum, de când funcționează această cameră preliminară în care se invocă excepții și în care se dezbate modul în care au fost administrate probele, nu avem nicio restituire definitivă. Sunt situații în care s-au dispus restituiri și am contestat în calea de atac, s-a dispus refacerea anumitor aspecte din rechizitoriu și ne-am conformat dispoziției judecătorilor și am ajuns la acest rezultat", a explicat Kovesi.

Pe de altă parte, ea a punctat că DNA Ploiești este una dintre structurile teritoriale cele mai "performante", aici activând o echipă de procurori "profesioniști" care instrumentează dosare de amploare.

"Este (DNA Ploiești — n.r.) una dintre structurile cele mai performante, cu cele mai multe rechizitorii și dosare de amploare. (...) Colegii de la Ploiești fac o echipă foarte bună, profesioniști, muncesc foarte mult, au și fost atacați foarte mult, alături de colegii din structura centrală, dar este foarte bine că se țin și continuă să își facă treaba. Este foarte greu să spunem că avem o corupție mai mare la Ploiești decât în București sau în alte zone, însă putem să spunem că avem procurori mai activi, care își prioritizează activitățile, care colaborează foarte bine și cu celelalte instituții și care se implică în mod activ în investigarea faptelor de corupție. Sunt și o echipă de procurori tineri, destul de uniți, destul de determinați, așa cum i-am văzut eu, și mă bucur că fac acest lucru", a afirmat Kovesi, întrebată cu privire la activitatea DNA Ploiești.

Potrivit acesteia, dosare de amploare au fost instrumentate și la Brașov și Timișoara.

"Și la Brașov, și la Timișoara, avem la fel colegi care au făcut dosare foarte mari, dar sunt zone în care colegii nu au multe dosare în care să fie implicate persoane care dețin funcții importante, dar din punctul de vedere al dosarelor pe care le investighează, au un număr mare de investigații, cum este, spre exemplu, la Constanța", a mai afirmat procurorul-șef al DNA.

În privința bilanțului pentru anul 2016, Kovesi a precizat că sunt peste 1.200 de inculpați trimiși în judecată pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu.

"Avem peste 1.200 de inculpați trimiși în judecată pentru fapte de corupție la nivel înalt și mediu, avem foarte multe măsuri asigurătorii dispuse în aceste dosare", a spus șefa DNA.

AGERPRES/ (A — autor: Anamaria Toma, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...