Kovesi: Tony Blair nu are nicio implicare în dosar; numele său a fost menționat de Sebastian Ghiță

Kovesi: Tony Blair nu are nicio implicare în dosar; numele său a fost menționat de Sebastian Ghiță

Tony Blair nu are nicio implicare în dosarul în care este cercetat Victor Ponta, numele fostului premier britanic fiind menționat în spațiul public de Sebastian Ghiță, la rândul său inculpat în aceeași cauză, a afirmat, vineri, procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi.

Ea a precizat că informația a fost lansată în presă de deputatul Sebastian Ghiță în dimineața zilei în care fusese citat pentru a fi audiat la sediul Serviciului Teritorial Ploiești al DNA.

"Dimineața, la prima oră, una dintre persoane a ieșit în spațiul public și a spus ce vizează ancheta DNA, ce persoane sunt implicate, cu toate că acest lucru nu era adevărat, pentru că noi nu avem un dosar Ponta-Blair, nu există un așa dosar în DNA. (...) Există un dosar în care cercetăm un om de afaceri și un fost premier. Tony Blair nu are nicio implicare în acest dosar, deci nu există un dosar care vizează acest lucru, deși el a fost sugerat de persoanele care erau vizate de anchetă, în spațiul public. (...) Aceste aspecte au fost aduse la cunoștința publicului de una dintre persoanele vizate în anchetă (...), de omul de afaceri Ghiță Sebastian, care a făcut această prezentare a dosarului dimineață, înainte de a se prezenta la DNA și înainte ca DNA să emită un comunicat oficial", a declarat Kovesi la emisiunea "Avocatul diavolului" de la Europa FM.

Șefa DNA a precizat că atitudinea lui Sebastian Ghiță l-a determinat pe procurorul de caz să le impună inculpaților interdicția de a nu face comentarii publice despre dosar.

"A fost interesant și pentru noi să aflăm de unde s-au cunoscut aceste informații. De aici și rațiunea ulterioară a procurorului, care a instituit o măsură a controlului judiciar, de a nu comunica cu martorii care au fost audiați sau care urmează să fie audiați în cauză și de a nu comenta public acest dosar. Această interdicție, de a nu comenta public un dosar, nu este inventată de DNA. Este o interdicție care a fost instituită în mai multe dosare, o măsură care este în concordanță cu practica Înaltei Curți de Casație și Justiție. (...). Deci, nu este o îngrădire a dreptului la liberă exprimare (...), ci este interzis că comenteze acuzația și probele din dosar, pentru că pot influența martori și de cele mai multe ori pot transmite mesaje ori persoanelor care urmează să fi audiate, ori celor care au fost audiați", a explicat Laura Codruța Kovesi.

Victor Ponta este urmărit penal de procurorii DNA Ploiești în acest dosar pentru folosirea influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și complicitate la infracțiunea de spălare de bani, iar Sebastian Ghiță este acuzat de complicitate la săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Procurorii DNA Ploiești spun că Victor Ponta și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii unui om de afaceri drept candidat într-un colegiu în care exista certitudinea că acesta va câștiga.

"Pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați", susține DNA.

Conform aceleiași surse, confirmarea propunerii a fost făcută de Ponta în scopul obținerii de foloase ce nu i se cuveneau, constând în plata sumei de 220.000 euro, necesară organizării unei vizite în România a unei personalități politice străine, mai arată DNA.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...