Kovesi: Un procuror nu falsifică dosare, probe, nu are agendă ascunsă și nu face jocuri politice

Un procuror nu falsifică dosare, probe, nu are agendă ascunsă și nu face jocuri politice, a declarat, joi, procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, la prezentarea raportului de activitate al DNA pentru anul 2016.

"Noi suntem procurori și am depus un jurământ. Acela să respectăm legea, indiferent dacă suntem lăudați sau dacă suntem criticați. Legea ni se aplică și nouă. Tot ceea ce facem în activitatea noastră, facem sub controlul CSM și al instanțelor. Un procuror nu falsifică dosare, un procuror nu falsifică probe, un procuror nu are agendă ascunsă, un procuror nu face jocuri politice. Mai mult decât atât, alți magistrați, judecătorii, vin și controlează munca procurorilor și măsurile dispuse de aceștia", a afirmat Kovesi.

Șefa DNA a arătat că astfel de acuzații au fost făcute, de cele mai multe ori, de inculpații și condamnații din dosarele procurorilor anticorupție sau de cei care îi susțin.

"Presiunile exercitate în spațiul public depășesc limitele unor critici acceptabile într-o societate democratică, mai ales în condițiile în care ele au venit din partea unor condamnați sau inculpați care dețin sau au deținut funcții importante în stat. Dar cetățenii trebuie să știe că actele unui procuror sunt verificate, aprobate sau respinse de judecători. În cadrul unui proces penal mai mulți judecători judecă. Uneori, între 10 și 15 judecători care judecă, uneori sunt de la instanțe diferite, în compunere diferită. Ei decid în dosarele DNA", a precizat procurorul-șef al DNA.

Kovesi a subliniat că atunci când procurorii au încălcat legea sau etica au ajuns în fața instanței sau au plecat din DNA. "Exigențele noastre sunt mari cu noi înșine, iar exigențele noastre se referă la respectarea legii și aflarea adevărului", a adăugat șefa DNA.

Ea a mulțumit reprezentanților ambasadelor prezente la eveniment pentru sprijinul lor constatat în realizarea programelor internaționale ale DNA, dar și pentru suportul în activitatea instituției.

La final, șefa DNA a adresat un mesaj către procurori, spunându-le că, deși a fost un an cu multe provocări, în care au fost atacați în mod constant, și-au continuat activitatea 'onest și profesionist'.

"Solidaritatea și corectitudinea au fost principalele noastre atuuri. Suntem procurori și am ales să lucrăm în DNA pentru că ne pasă. Ne pasă de țara în care trăim. Ne pasă de România. Îmi doresc să continuăm împreună acest drum și să nu uităm că noi suntem DNA! Dezbaterea despre corupție a fost mai puternică în ultima perioadă, mai puternică ca niciodată, iar cel mai important efect a fost acela de solidarizare pentru principii. Legea este azi mai puternică în România, ceea ce face ca România să fie mai puternică", a declarat Kovesi.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Experții americani / Cele trei modalităţi prin care se transmite coronavirusul

2 SUSPECT / Președintele Chinei anunţă implementarea legislaţiei privind securitatea bacteriologică / Mulți spun că …

3 Teoria conspirației / S-a deschis Cutia Pandorei?

4 Doctori chinezi lămuresc misterul morţilor subite cauzate de virusul Wuhan. Cum funcţionează virusul

5 Ce nu ne spun autoritățile / Cristian Unteanu, articol-avertisment despre coronavirus. Să sperăm că situația nu …

recomandări

Te ia DNA: Vasile Puscas

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când o rachetă lovește 45 de straturi de geam antiglonț