Kraken a ajuns și în România. Mutația Covid este capabilă să evite sistemul imunitar

Kraken a ajuns și în România. Mutația Covid este capabilă să evite sistemul imunitar

Cea mai transmisibilă subvariantă a Omicron - XBB 1.5, denumită ”Kraken” circulă și în România încă de la începutul lui decembrie, afirmă cercetătorul Octavian Jurma pe pagina sa de Facebook.

O subvariantă a Omicron - XBB 1.5 - este cea mai infecțioasă Foto: Shutterstock

Introducerea în baza de date a probei secvențiate a avut loc pe 5 ianuarie, dar proba a fost colectată pe 5 decembrie în județul Ilfov, mai spune cercetătorul. Informația provine nu din rapoartele CNCSBT, ci din baza internațională de date GISAID, unde și România trimite rezultatul secvențierilor făcute în România

”XBB.1.5 (alias informal "Kraken") circulă așadar în România de la începutul lunii decembrie chiar dacă identificarea sa nu a fost anunțată încă oficial de CNSCBT, care de 3 săptămâni raporteazo un total de 1 (unu) secvențieri XBB. XBB.1.5 "Kraken" este o variantă a XBB.1 de care diferă printr-o singură mutație în proteina Spike, S:F486P. La rândul său XBB.1 difera de XBB tot printr-o singură mutație în proteina Spike, S:G252V. Ministerul Sanatatii a confirmat azi acestă informație” scrie cercetătorul pe pagina sa de socializare.

Reamintim că subvarianta „Kraken”, mutația Covid produsă de combinația a două variante, se răspândește cu viteză în SUA și UK și crește nivelul de îngrijorare în rândul specialiștilor în sănătate. Noua tulpină ar avea capacitatea de a ocoli anticorpii noștri . Asta înseamnă că orice imunitate pe care o avem de la vaccinuri și plus sau minus o infecție anterioară ar putea să nu fie la fel de eficientă. Deci are un mecanism de evitare a imunității.

La fel ca XBB sau XBB 1, și această subvariantă XBB 1.5 are o capacitate de a evita imunitatea postinfecțioasă parțial și pe cea postvaccinală și, de asemenea, o face mai rezistentă la anticorpii monoclonali”, a explicat prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie.

Potrivit Healthnews, care citează experți în medicina moleculară, XBB 1.5 a Omicron este o „rudă” a subvariantei XBB care, la rândul ei, este o fuziune între două variante BA 2, respectiv BA 2.10.1 1 și BA. 2.75. Ascensiunea subvariantei XBB 1.5 în New York coincide cu o creștere a numărului de spitalizări în acest stat, au atras atenția specialiștii.

Un studiu publicat în revista „Cell” arată că două dintre subvariatele tulpinii Omicron a SARS-CoV-2 ocolesc în totalitate atât imunitatea postvaccinală, cât și pe cea postinfecțioasă, dar și tratamentul cu anticorpi monoclonali. Este vorba despre subvariantele BQ și XBB.

Subvarianta XBB a determinat creşterea numărului de infectări în mai multe regiuni din Asia, inclusiv în Singapore, iar anumiţi experţi sunt de părere că această variantă virală este mai transmisibilă dar mai puţin severă în comparaţie cu cele precedente.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

3 Ce se întâmplă în China?

4 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990