Kremlinul a ales „iepurii” care să candideze cu Putin la prezidențiale. Vârsta, criteriul principal în „selecție”

Kremlinul a ales „iepurii” care să candideze cu Putin la prezidențiale. Vârsta, criteriul principal în „selecție”

<< În cadrul blocului politic al administrației președintelui a Federației Ruse, condus de către Serghei Kirienko, s-au stabilit „sparring partnerii” care vor „concura” cu Vladimir Putin în alegerile prezidențiale din 2024. Potrivit a două surse apropiate Kremlinului citate de Meduza, unul dintre principalele criterii de selecție a acestora a fost vârsta. Printre candidații înregistrați nu trebuie să fie politicieni mai tineri de 50 de ani. Conform estimărilor oficialilor din administrație prezidențiale, prezența unor astfel de candidați pe buletinul de vot i-ar putea determina pe cetățenii ruși să se gândească la faptul că Putin, în vârstă de 70 de ani, „nu mai este același om care a venit la putere cu mână fermă” >>, scrie Andrei Perțev, pentru Meduza , relatează universul.net.

<< În prezent, cei din administrația prezidențială se așteaptă ca la alegeri, pe lângă Putin, să candideze reprezentanți ai a trei partide parlamentare: Partidul Comunist al Federației Ruse (KPRF), Partidul Liberal Democrat al Rusiei (LDPR) și Oameni noi (liderul Rusiei juste, Sergei Mironov, a anunțat că partidul său nu va nominaliza un candidat, ci îl va susține pe Vladimir Putin). Kremlinul vede drept candidat din partea KPRF pe Ghennadi Ziuganov. „Niciun cal negru precum [omul de afaceri Pavel] Grudinin, propus de comuniști în 2018. Ziuganov îi este familiar președintelui, are un înalt statut de lider al partidului, numele său este cunoscut fiecărui alegător. În același timp, el are un plafon – electoratul KPRF, nu va atrage noi alegători”, a explicat un interlocutor al Meduza, apropiat administrației prezidențiale.

În 2008, la alegerile prezidențiale, Ziuganov a obținut 17%, iar în 2012 – 18%. O asemenea stabilitate a ratingului este importantă pentru Kremlin, mai ales că se are în vedere ca la viitoarele alegeri, Putin să obțină un „rezultat record”. Președintele în funcție ar trebui să obțină peste 80% din voturi cu o prezență la vot de peste 70%. Acest lucru ar fi putut fi pus sub semnul întrebării de un scenariu similar cu cel al lui Grudinin – atunci când candidatul coordonat de Kremlin a început să câștige un rating neașteptat, iar administrația prezidențială a fost nevoită să ducă o campanie totală de denigrare a lui. „Cu un Ziuganov care a devenit obișnuit, astfel de excese nu vor avea loc”, este de părere un interlocutor al Meduza, apropiat de administrația prezidențială. În prezent, cota de încredere a lui Ziuganov, conform Centrului Levada, este de 3%, iar ratingul KPRF, conform VȚIOM, este de 10,2%.

Potrivit planului Kremlinului, candidatul din partea LDPR ar trebui să fie liderul partidului, Leonid Sluțki. Conform unei surse apropiate administrației prezidnețiale, Sluțki dorește el însuși să participe la alegeri, „pentru că îi place să fie în centrul atenției”. Un interlocutor apropiat conducerii LDPR a confirmat această informație și a adăugat că lui Sluțki „îi place să fie sub lumina reflectoarelor în public” și intenționează să-și „crească notorietatea personală”. Tot în acest scop, potrivit sursei, Sluțki conduce acum listele partidului la alegerile regionale: „Fotografia sa este pe primele pagini ale ziarelor partidului, iar la alegerilor prezidențiale va fi și pe televizor, în timpul dezbaterilor”.

Un interlocutor apropiat de blocul politic al Kremlinului a descris situația cu nominalizarea lui Sluțki în felul următor: „El se potrivește destul de bine – este un bărbat serios, cu o funcție oficială și îmbrăcat la sacou. Nimeni nu va spune că este doar un candidat-spoiler. Dar ratingul personal al lui Slutski este scăzut, iar ca politician public – așa și-așa…”.

Cu candidatul din partea Oameni noi, lucrurile se complică. La Kremlin s-ar vrea ca nominalizat să fie președintele partidului, omul de afaceri Alexei Neceaev. „Logica este aceeași ca în cazul lui Sluțki: un bărbat serios, la sacou, reprezentativ, corect. Dar puțin cunoscut și nu foarte carismatic. Pentru ca ratingul să nu crească și să nu pună în pericol KPI-ul lui Putin”, a explicat un interlocutor Meduza,b apropiat administrației prezidențiale.

Cu toate acestea, încă nu s-a reușit să se ajungă la un acord cu Neceaev în legătură cu acest plan. Potrivit a două surse apropiate Kremlinului citate de Meduza, el înțelege că „nu i se va permite să obțină multe procente și nu dorește să primească firimituri și să fie cunoscut doar ca un alt Alexei cu 2%”.

„Neceaev dorește ca Oameni noi‘ să ajungă cel puțin pe locul trei, în urma alegerilor pentru Duma de Stat din 2026. El crede că rezultatul său scăzut la alegerile prezidențiale ar putea afecta acest obiectiv”, a explicat, pentru Meduza, o sursă apropiată administrației prezidențiale.

Potrivit surselor Meduza, în locul său Neceaev îl propune pe vicepreședintele Dumei de Stat, Vladislav Davankov care în prezent candidează pentru poziția de primar al Moscovei. Totuși, această propunere nu este pe placul administrației prezidențiale. Kremlinul continuă să insiste asupra participării lui Neceaev, chiar dacă Davankov este un politician destul de integrat în sistem: „Problema este legată de vârstă. Davankov are 39 de ani, îi place să fie în centrul atenției și poate să se exprime corespunzător în public. Este clar că nu va obține un procent mare, dar un candidat tânăr și activ îi poate face pe alegători să se gândească la vârsta președintelui. Acest lucru ar crea un contrast nepotrivit. Nu este vorba despre rezultatul în sine al lui Putin la alegeri, ci despre perspectiva următorilor doi-trei ani, când pot apărea gânduri că Putin este, desigur, o persoană capabilă, dar poate ar veni momentul pentru cineva mai tânăr. Participarea unor candidați tineri ar putea deveni un catalizator pentru astfel de gânduri”.

Conform unui sondaj realizat de compania Russian Field în luna mai a acestui an, vârsta este pe locul trei în răspunsurile la întrebările privind popularitate, atunci când rușilor „nu le place” ceva la președintele în funcție. Înainte se află doar „blândețea” lui Putin (modul în care această „blândețe” se manifestă este complet neclar) și lipsa sa de atenție față de treburile interne ale țării.

Mai mulți oficiali regionali și membri ai partidului „Rusia Unită”, intervievați de Meduza, au confirmat că în ultimii ani, vârsta lui Putin a început să îi îngrijoreze pe ruși. „Nu ar fi timpul să ne gândim la un succesor, poate ar trebui să ia un răgaz, avem nevoie de o perspectivă nouă?” – enumeră întrebările locuitorilor unul dintre oficialii înalt-plasați ai partidului Rusia Unită.

Chiar oficialii înșiși au început să îl privească diferit pe Putin după ce acesta a împlinit 70 de ani. Dacă anterior interlocutorii Meduza din rândul oficialilor, membri ai Rusiei Unite, oameni de afaceri loiali puterii și specialiști în tehnologie politică îl numeau pe președintele în funcție „primul”, „șeful”, „supremul” sau „părintele”, acum îl numesc mai adesea „bunic”. Unul dintre interlocutorii apropiați de Kremlin a răspuns astfel la întrebarea privind motivele: „Ei bine, bunicul e bunic, asta nu implică nimic negativ. Are o anumită vârstă”. >>


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat