Kremlinul aruncă vina asupra Ucrainei în cazul atacurilor de la centrala nucleară de la Zaporojie

Kremlinul aruncă vina asupra Ucrainei în cazul atacurilor de la centrala nucleară de la Zaporojie

Bombardarea instalaţiei centralei nucleare de la Zaporojie „de către forţe armate ucrainene poate fi extrem de periculoasă” şi „ar putea avea consecinţe catastrofale într-o zonă vastă, inclusiv pe teritoriul european”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a avertizat luni că „orice atac asupra centralelor nucleare este un lucru sinucigaş”.

Rusia „aşteaptă ţările care o influenţă asupra liderilor ucraineni să se folosească de influenţa pe care o au pentru a împiedica continuarea unor astfel de bombardamente”, a subliniat Peskov.

Centrala de la Zaporojie, în sudul Ucrainei, aflată sub controlul armatei ruse, a fost ţinta a două bombardamente în ultimele zile, care au atins anumite instalaţii.

Kievul şi Moscova se acuză reciproc de aceste atacuri.

Ministerul rus al Apărării anunţă luni că ultimul atac, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a avariat o linie de înaltă tensiuni care furnizează electricitate în două regiuni ucrainene.

El anunţă o „supratensiune” în centrală, care a provocat fum într-un tablou de comutare, o instalaţie menită să protejeze şi controleze echipamente electrice.

„Unul dintre pompierii care au sosit la faţa locului a reuşit să elimine fumul”, precizează ministerul rus.

Potrivit aceleiaşi surse, „puterea reactoarelor 5 şi 6 ale centralei nucleare a fost redusă la 500 de megawaţi, în vederea împiedicării întreruperii operaţiunilor”.

Aceasta nu este prima oară când situaţia în centrala nucleară de la Zaporojie provoacă îngrijorări.

Militari ruşi au deschis focul asupra clădirilor administrative ale instalaţiei, atunci când au luat cu asalt şi au cucerit centrala, în martie, provocând temeri cu privire la un accident nuclear major.

Rusia a acuzat forţele ucrainene, luna trecută, de un atac cu drone în incinta instalaţiei nucleare.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Mare lovitură pentru Kremlin. Kârgâzstan și Kazahstan adoptă alfabetul latin, renunță la cel chirilic: „Russkiy Mir se destramă”

2 SUA răspund Rusiei cu USS Gerald R. Ford - cel mai modern și scump portavion construit vreodată. Nava, pregătită de prima misiune

3 Moarte stupidă pentru un fotomodel, în camera de hotel. Tânăra a confundat ușa de la toaletă

4 „Regrupare tactică” la Lîman. Forțele de ocupație fug mâncând pământul. Kievul spune că toate căile de acces sunt ”sub controlul focului” ucrainean

5 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko