Kremlinul denunță „implicarea directă” a Occidentului în legătură cu interceptarea ofiţerilor germani. Ce spune Scholz despre trimiterea rachetelor Taurus

Kremlinul denunță „implicarea directă” a Occidentului în legătură cu interceptarea ofiţerilor germani. Ce spune Scholz despre trimiterea rachetelor Taurus

„Înregistrarea însăşi dovedeşte că, în interiorul Bundeswehr-ului, sunt discutate în mod substanţial şi concret planuri de a lansa atacuri asupra teritoriului rus. Aceasta nu necesită nicio interpretare juridică. Aici totul este mai mult decât evident”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, după difuzarea pe reţelele sociale a unei discuţii între ofiţeri germani de rang înalt.

„Trebuie să aflăm dacă Bundeswehr-ul (armata germană, n.red.) face aceasta din proprie iniţiativă. Apoi întrebarea este: cât de controlabil este Bundeswehr şi cât de mult controlează (cancelarul Olaf) Scholz situaţia? Sau dacă este parte a politicii guvernului german. 'Ambele (scenarii) sunt rele. Ambele subliniază încă o dată implicarea directă a Occidentului colectiv în conflictul din jurul Ucrainei”, a spus Peskov.

O înregistrare audio a unei reuniuni în videoconferinţă între ofiţeri germani de rang înalt a fost difuzată vineri pe reţelele sociale din Rusia. Aceștia discută în principal despre ipoteza de a livra Kievului rachetele Taurus cu rază lungă de acțiune, despre ce ar fi necesar pentru ca forţele ucrainene să le poată utiliza pentru a lovi podul de peste strâmtoarea Kerci şi despre posibilul lor impact. Unul din participanţi a subliniat că ar fi nevoie de 10-20 de rachete pentru a-l dărâma.

Germania a deschis o anchetă

Sâmbătă, Berlinul a confirmat că înregistrarea este autentică şi că fusese „interceptată”.

Cancelarul german Olaf Scholz a promis o anchetă „foarte aprofundată” şi „foarte rapidă”.

Potrivit săptămânalului Der Spiegel, videoconferinţa a avut loc pe platforma publică WebEx şi nu pe o reţea internă ultrasecurizată a Luftwaffe (forţele aeriene germane). Unul dintre ofiţeri se afla într-un hotel din Singapore şi este posibil ca în camera respectivă să fi fost plantate microfoane, afirmă anumite canale media.

Contraspionajul militar german va trebui să stabilească dacă „a fost aleasă platforma bună” pentru respectiva discuţie, a recunoscut ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Ambasadorul Germaniei la Moscova, Alexander Graf Lambsdorff, a fost convocat luni la Ministerul de Externe rus, de unde a plecat fără a da declaraţii, potrivit agenţiilor de presă ruse.

În ce-l priveşte, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, l-a acuzat duminică pe preşedintele rus Vladimir Putin că încearcă să „destabilizeze” Germania cu această înregistrare.

Scholz exclude livrarea de rachete Taurus dacă folosirea lor ar implica militari germani

„Nu poţi să livrezi un sistem de armament care are o rază foarte lungă de acţiune şi să nu te gândeşti cum poate avea loc controlul asupra acestui sistem de armament. Şi, dacă vrei să ai control, iar acesta este posibil doar dacă sunt implicaţi militari germani, atunci este exclus din punctul meu de vedere”, a explicat Scholz.

Germania a rezistat până acum presiunilor de a trimite în Ucraina rachete Taurus, cu raza de acţiune de 500 km, de teama de a nu fi atrasă într-o confruntare directă cu Rusia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat