Kremlinul ia în derâdere ultimele acuzații de amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA

Kremlinul ia în derâdere ultimele acuzații de amestec al Rusiei în alegerile prezidențiale din SUA

Kremlinul a luat în derâdere joi informațiile publicate în ajun de Reuters potrivit căreia Institutul pentru Studii Strategice, un grup de reflecție rus controlat de președintele Vladimir Putin, a elaborat un plan de a înclina balanța în favoarea lui Donald Trump în scrutinul prezidențial din SUA din noiembrie 2016 și de a submina încrederea alegătorilor în sistemul electoral american, informează EFE. Reuters cita trei actuali și patru foști oficiali americani.

''Nu știu nimic despre asta. Singurul lucru pe care îl pot spune este că șapte surse anonime nu fac cât o singură sursă reală. Și dat fiind că citează șapte surse anonime, exact în această notă trebuie să interpretăm informația'', a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Cu toate că miercuri nici Kremlinul, nici think-tankul în cauză nu au răspuns solicitărilor Reuters de a comenta pe tema documentelor la care făcea referire agenția de presă britanică, joi, institutul respectiv a difuzat o declarație în care susținea că informația este falsă. ''Se pare că în conștiința lor conspiraționistă, autorii acestei contrafaceri nu au ținut cont de realitate în dorințele lor fanteziste, în încercarea de a atrage o dată în plus atenția asupra temei... 'participării' Rusiei la campania preelectorală din Statele Unite'', a declarat directorul RISS, Mihail Fradkov.

Cele șapte surse citate de Reuters au evocat două documente confidențiale de la think-tankul respectiv care descriu cadrul și motivele a ceea ce serviciile de informații americane consideră a fi fost un efort intens al Rusiei de a se amesteca în alegerile americane din 8 noiembrie 2016. Oficiali americani din domeniul intelligence au obținut documentele respective, care au fost pregătite de Institutul rus pentru Studii Strategice ( en.riss.ru , cu sediul la Moscova), după alegeri. Institutul este condus de foști oficiali ruși din domeniul intelligence numiți de Kremlin.

Primul document al institutului rus era un proiect strategic elaborat în iunie anul trecut care a circulat la cele mai înalte niveluri al guvernului de la Moscova, dar nu era adresat unor persoane anume. Documentul recomanda Kremlinului desfășurarea unei campanii de propagandă pe rețelele de socializare online și în media rusă controlată de stat pentru a încuraja electoratul din SUA să aleagă un președinte care ar aborda o linie mai blândă față de Rusia decât a făcut-o administrația Obama, au afirmat cei șapte foști și actuali oficiali americani.

Un al doilea document, elaborat în octombrie și distribuit în același fel, avertiza că era probabil ca Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat la alegerile prezidențiale de anul trecut din SUA, să câștige scrutinul. Din acest motiv, a fost mai bine pentru Rusia să pună capăt propagandei sale pro-Trump și să-și intensifice în schimb mesajele despre fraudarea alegerilor, pentru a submina legitimitatea sistemului electoral din SUA și a afecta reputația lui Hillary Clinton, astfel încât să îi submineze posibilitățile de a ajunge președinte.

Cei șapte oficiali americani, care și-au păstrat anonimatul ținând cont de sensibilitatea informațiilor în cauză, au refuzat să discute despre modul în care Statele Unite au obținut respectivele documente și să facă alte comentarii în legătură cu ele, mai scria Reuters.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 VIDEO Priviți aceste imagini apocaliptice cu pădurea care oferea protecție militarilor ucraineni în fața dronelor rusești...

4 Expert despre porcăria comisă de E.ON: Este o înșelătorie, oamenii nu au ce să facă pentru că nu mai există concurență

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”