Kremlinul îl va sprijini pe Poroșenko dacă vrea să "readucă Donbasul" din rațiuni umanitare, Crimeea însă e teritoriu rusesc

Kremlinul îl va sprijini pe Poroșenko dacă vrea să "readucă Donbasul" din rațiuni umanitare, Crimeea însă e teritoriu rusesc

Kremlinul aprobă dorința președintelui Petro Poroșenko de a "readuce" Donbasul la Ucraina din considerente umanitare, așa ca în cazul femeii pilot ucrainene Nadia Savcenko, grațiată cu o zi în urmă, după ce fusese condamnată în Rusia, și care a putut astfel să se întoarcă în Ucraina, a declarat joi Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președintelui rus Vladimir Putin, citat de agenția de presă TASS.

Moscova nu acceptă însă pretenții asupra Crimeii, teritoriu al Federației Ruse, a subliniat Dmitri Peskov, comentând declarația făcută cu o zi în urmă de Petro Poroșenko, potrivit căruia "așa cum am adus-o înapoi pe Nadia, așa vom aduce înapoi Donbasul și Crimeea".

"Dacă el a avut în vedere aducerea înapoi a Donbasului din considerente umanitare, atunci o astfel de declarație poate fi acceptată; aceasta este și ceea ce noi sperăm la Moscova", a declarat Peskov.

"În ceea ce privește Crimeea, nu comentăm cu privire la pretenții asupra unor regiuni rusești", a adăugat el.

Președintele rus Vladimir Putin a semnat la 25 mai un decret de grațiere a femeii pilot ucrainene, Nadia Savcenko, condamnată la 22 de ani de închisoare pentru presupusă complicitate la moartea a doi jurnaliști ruși în estul Ucrainei în 2014. Ca urmare, Savcenko a fost eliberată la schimb cu doi militari ruși, care fuseseră condamnați la 14 ani de închisoare în Ucraina, după ce au fost capturați în teatrul conflictului militar din Donbas.

Rusia a anexat Crimeea în martie 2014, în urma unui referendum contestat de comunitatea internațională și Kiev la care majoritatea locuitorilor peninsulei s-au pronunțat pentru separarea de Ucraina și aderarea la Federația Rusă. Pentru acest act de 'rapt teritorial', Rusia face în prezent obiectul mai multor serii de sancțiuni din partea UE și SUA. În plus, Moscova este acuzată constant că sprijină cu arme și trupe rebelii separatiști din Donbas (regiunile Donețk și Lugansk), chiar dacă neagă cu vehemență acest fapt.

Într-un articol publicat joi într-un ziar grec, președintele Putin afirmă că UE are nevoie de Rusia pentru a avea un loc pe scena mondială. 'O poziție solidă a bătrânului continent în noua realitate internațională nu poate fi obținută decât prin combinarea capacităților tuturor țărilor europene, inclusiv ale Rusiei', declară Putin în cotidianul Kathimerini, în ajunul vizitei sale în Grecia.

"Noi credem că relațiile noastre cu UE nu cunosc probleme care nu pot fi rezolvate. Pentru a reveni la un parteneriat, trebuie desigur abandonată abordarea deficientă de o parte a relațiilor. Trebuie să existe un real respect pentru opiniile și interesele fiecăreia" din părți, lansează președintele rus în articolul său, citat de AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Polițistul care și-a arestat șeful, după ce l-a prins băut la volan. „Nu-mi pasă dacă ești președintele”

2 Palatul Buckingham a ajuns la o înțelegere cu Harry și Meghan: Nu mai plătesc chirie dacă locuiesc la Frogmore Cottage

3 Cum va fi vremea de Paște. Meteorolog: „Veștile nu sunt chiar atât de bune“. Unde va fi cel mai cald

4 Horoscopul zilei / luni, 20 martie. Leii trebuie să reia legătura cu prietenii pe care i-au ignorat

5 Ce coace Ucraina...