Kremlinul va păstra secrete informaţiile detaliate despre moartea a 14 marinari în incendiul unui submarin

Kremlinul va păstra secrete informaţiile detaliate despre moartea a 14 marinari în incendiul unui submarin

Informaţiile detaliate despre incendiul care a făcut 14 morţi luni într-un submarin de cercetări al armatei ruse cu baza în Marele Nord "nu vor fi făcute publice", a anunţat miercuri Kremlinul, invocând "secretul de stat", relatează AFP.

"Această informaţie nu poate fi făcută publică în totalitate. Ea se află în categoria secretului de stat", le-a spus jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând decizia ca fiind "perfect normală".

"Pentru moment, Statul Major al forţelor armate ruse dispune de o informaţie completă" asupra tragediei, a adăugat Peskov.

Paisprezece marinari, între care şapte căpitani de prim rang - cel mai mare grad al ofiţerilor naviganţi -, au murit luni seară, intoxicaţi de către emisiile cauzate în incendiul de la un misterios submarin destinat, conform versiunii oficiale, studierii mediului marin şi a fundului oceanelor.

Armata nu a oferit decât puţine detalii despre accident, dar preşedintele Vladimir Putin a confirmat că este vorba de un submersibil "neobişnuit". El a cerut ministrului apărării, Serghei Şoigu, să meargă la Severomorsk, port militar închis în partea rusă din Antarctica, pentru "a stabili cauzele acestei tragedii".

Conform mass-media ruse, aparatul în chestiune ar putea fi submarinul nuclear AS-12, supranumit 'Loşarik', un dispozitiv secret neînarmat conceput pentru cercetare şi pentru operaţiunile speciale de mare profunzime.

Acest accident aminteşte de tragedia submarinului de propulsie nucleară Kursk, navă amiral a Florei ruse a Nordului, care s-a scufundat în timpul unor manevre în Marea Barenţ cu 118 persoane la bord la 12 august 2000, la începutul primului mandat al lui Putin. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...