Kremlinul vrea să învingă prin teroare și propagandă: Putin desconsideră ATACMS-urile și trimite „Kinjal”-uri în Marea Neagră

Kremlinul vrea să învingă prin teroare și propagandă: Putin desconsideră ATACMS-urile și trimite „Kinjal”-uri în Marea Neagră

Aflat în vizită la Beijing, Vladimir Putin își continuă discursul propagandistic precum că Ucraina nu va câștiga nici cu sprijinul occidentalilor.

Vladimir Putin, la Beijing FOTO EPA-EFE

Marți, armata ucraineană a lovit două aerodromuri ocupate de ruși și au provocat pagube importante, printre care un sistem de apărare antiaeriană și 11 elicoptere. Operațiunea, numită „Libelula”, a fost efectuată cu rachete ATACMS furnizate de Statele Unite.

Evocând aceste atacuri, considerate de unii bloggeri militari ruși drept cele mai grave pentru Moscova de la declanșarea invaziei din Ucraina, Putin a susținut că armata rusă va putea respinge rachetele ATACMS și că Ucraina nu are nicio șansă, deoarece ar fi în „agonie”. Astfel, potrivit lui Putin, performantele rachete ATACMS nu vor schimba radical situaţia de pe front şi nu vor face decât să prelungească așa-zisa stare de agonie.

„În primul rând, aceasta provoacă, desigur, rău şi creează o ameninţare în plus. În al doilea rând, noi vom putea desigur să respingem aceste atacuri. Războiul este război”, a spus liderul de la Kremlin în cadrul unei conferinţe de presă în timpul vizitei sale în China.

„Însă lucrul cel mai important este că aceste rachete nu vor schimba radical lucrurile pe linia de contact. Este imposibil, putem spune cu certitudine acest lucru”, a continuat el, sugerând că Statele Unite ar face o „altă eroare”.

„Pentru Ucraina, nu va fi nimic bun. Agonia va fi prelungită”, a insistat Putin.

Ucraina a anunţat marţi că a folosit cu succes pentru prima dată rachete ATACMS primite în secret din partea Statelor Unite.

Conducerea de la Kiev cerea de luni de zile astfel de rachete pentru a-i permite armatei sale să distrugă ținte inamice departe de liniile de front din estul și sudul Ucrainei, crescând în mod evident, în pofida propagandei lui Putin, şansele de succes pentru contraofensiva sa în curs vizând eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

În timp ce Putin și acoliții săi susțin că armata ucraineană a eșuat deja în contraofensiva sa, Kievul revendică aproape zilnic progrese și cere grăbirea livrărilor de armament pentru a nu le permite invadatorilor să se regrupeze pe câmpul de luptă.

Pe de altă parte, Putin a anunțat de la Beijing că a dat ordin Forțelor Aerospațiale Ruse să patruleze deasupra apelor internaționale ale Mării Negre cu avioane de luptă MIG-31 înarmate cu rachete „Kinjal” („Pumnal”).

Liderul de la Kremlin a ținut să laude din nou aceste rachete, susținând că „au o rază de acțiune de peste 1.000 de kilometri și o viteză de nouă ori mai mare decât cea a sunetului”.

„Nu este o amenințare”, a spus Putin în pofida laudelor făcute rachetelor „Kinjal”.

Deși Putin a declarat acum câțiva ani despre rachetele „Kinjal” că sunt de neoprit, totuși ucrainenii au reușit să doboare o bună parte din ele cu ajutorul sistemului de apărare anti-rachetă Patriot.

În timp ce se confruntă cu dificultăți pe teren, Putin mizează pe terorizarea civilor cu rachete și propaganda precum că „Ucraina este slabă, iar Rusia puternică” pentru a ieși învingător la final. Ambele au drept scop să-i demoralizeze și divizeze atât pe ucraineni, cât și pe susținătorii cauzei lor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat