Kılıçdaroğlu ar putea risca peste 100 de ani de închisoare pentru „insultarea” lui Erdogan

Kılıçdaroğlu ar putea risca peste 100 de ani de închisoare pentru „insultarea” lui Erdogan

28 de procese i-au fost intentate liderului opoziției turce și al Partidului Popular Republican.

Liderul Partidului Popular Republican din Turcia Kemal Kılıçdaroğlu. Foto: EPA-EFE

Kemal Kılıçdaroğlu, liderul Partidului Popular Republican (CHP), principalul partid de opoziție din Turcia, care a candidat la președinție la alegerile prezidențiale din mai, ar putea fi arestat în zilele următoare, ca parte a unei investigații a 28 de procese intentate împotriva lui. În total, politicianul riscă până la 110 ani de închisoare, în mare parte sub acuzația de insultare a președintelui Recep Tayyip Erdogan, a informat joi Cumhuriyet TV .

Datorită faptului că Kılıçdaroglu a fost desemnat candidat la președinție, el nu a participat la alegerile parlamentare, care au avut loc tot în mai și, prin urmare, nu a primit imunitate parlamentară. Profitând de această situație, reprezentanții Partidului Justiției și Dezvoltării la guvernare, imediat după alegerile prezidențiale, au luat inițiativa de a uni cererile din parlament împotriva liderului Partidului Republican și de a iniția un dosar penal în baza acestora sub acuzația de insultare a lui Erdogan, amenințări, calomnii, incitare la ură și discordie etnică, propagandă a unei organizații teroriste (Partidul Muncitorilor din Kurdistan interzis în Turcia). În același timp, partidul lui Erdogan a reamintit că autorul majorității proceselor este liderul turc.

Anterior, Erdogan a câștigat în mod repetat astfel de cazuri și a trimis veniturile din acestea către organizații de caritate.

Analiștii politici consideră că perspectiva tragerii la răspundere penală a liderului republicanilor turci este puțin probabilă, deoarece majoritatea proceselor au fost inițiate în parlament și, cred ei, sunt motivate politic. În plus, acest lucru poate destabiliza situației politice din Turcia, deoarece partidul condus de Kilicdaroglu este cel mai vechi și al doilea ca mărime din republică, au declarat pentru TASS surse din partidul condus de politicianul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat