„L-au luat de pe stradă. I-au schimbat hainele și l-au trimis să lupte”/Rusia recrutează cu forța tineri din Donbas pentru a umple golurile din primele linii

„L-au luat de pe stradă. I-au schimbat hainele și l-au trimis să lupte”/Rusia recrutează cu forța tineri din Donbas pentru a umple golurile din primele linii

Andrei, un tânăr mecanic auto, se plimba prin orașul Horlivka, în estul Ucrainei controlate de separatiști, împreună cu prietena sa Elena, la sfârșitul lunii martie, când au fost opriți de un ofițer militar, relatează Financial Times . Așa își recrutează Rusia „forța militară” din Donbasul controlat de pro-ruși pentru a umple golurile lăsate de soldații ruși uciși în războiul din Ucraina. Cu toate acestea, nimeni nu știe numărul total al deceselor printre oamenii forțați să lupte de partea Rusiei. Rudele victimelor nu știu nimic. Află de pe Telegram, în cel mai bun caz.

Separatistii pro-rusi din Donetk vorbesc despre un macel in LuhanskFoto: Captura video

În decurs de o săptămână, Andrei, care nu avea experiență militară, a ajuns în prima linie de luptă alături de trupele rusești în confruntarea Moscovei cu Ucraina. „Nu știu unde este acum”, a spus Elena. „Nici măcar nu știu numărul unității. A sunat rar ... apoi nu a mai existat niciun fel de contact cu el”.

Rusia nu a introdus mobilizarea în masă a bărbaților în vârstă de luptă de când a invadat Ucraina pe 24 februarie, deoarece nu s-a declarat oficial în război cu țara sa vecină.

Dar recrutarea era în vigoare în enclavele separatiste pro-Rusia ale Ucrainei, așa-numitele Republici Populare Donețk și Lugansk din regiunea Donbas, încă de la începutul a ceea ce Moscova numește o „operație militară specială”. Anterior doar unii bărbați erau chemați să facă serviciul militar, mulți dintre ei erau scutiți.

Rusia pare să se bazeze în mare măsură pe recruții din regiunile separatiste în absența propriei mobilizări complete, spun unii analiști.

Fără pregătire militară, de pe stradă direct în război

În ultimele săptămâni, autoritățile separatiste au intensificat apelul, locuitorii spunând că bărbații fără experiență militară sunt scoși în mod regulat de pe străzi și trimiși imediat pe front.

Escaladarea și creșterea ratelor victimelor au început să stârnească furie chiar și în rândul comunităților pro-ruse.

Câteva videoclipuri postate online arată că soțiile recruților din Donețk și Lugansk cer asistență pentru soții lor și întreabă de ce sunt trimiși la luptă bărbați fără pregătire militare.

„Nu erau oameni obligați la serviciul militar, deci cum au ajuns acolo?”, se aude o femeie întrebând un oficial. „Nu a fost nici măcar un control medical, au fost luați bărbați bolnavi!” spune o alta.

Chaturi pe Telegram pentru evitarea patrulelor de recrutare

Există cel puțin un grup de chat pe Telegram unde sunt împărtășite sfaturi despre locurile prin care există patrule de recrutare itinerante, astfel încât oamenii să le poată evita. Bărbații se sfătuiesc reciproc să rămână acasă cât mai mult posibil.

O mamă care locuiește în Donețk a spus într-un interviu că fiul ei a evitat inițial recrutarea pentru că și-a încheiat anterior serviciul militar.

„Nu era genul luptător”, a spus ea. „Mamă, pur și simplu nu pot ucide o persoană”, își aduce ea aminte că i-ar fi spus el. Dar în aprilie, a spus ea, el a fost luat de pe stradă, urcat într-un autobuz și condus la biroul de recrutare, având timp doar să-și sune mama și să-i ceară să-i aducă niște lucruri personale. „L-au condus la biroul de recrutare, i-au schimbat hainele, i-au schimbat pantofii și l-au condus la bază și apoi la luptă”, a spus ea.

A fost ucis câteva săptămâni mai târziu. „Cred că probabil că nu a ucis pe nimeni, până la urmă”, a adăugat ea. „Nu a avut timp”.

Centrul războiului s-a mutat în estul Donbasului, de când Rusia și-a retras forțele din nordul Ucrainei și Kiev, în aprilie, pentru a se concentra pe consolidarea ocupației sale din sud-estul țării. Aici au fost desfășurate puternic forțele separatiste.

Rusia ia recruți din Lugansk și Donețk pentru a compensa lipsa proprie de personal

Rusia pare să se îndrepte spre recruții din Donețk și Lugansk pentru a compensa unele dintre propriile limitări de personal, având în vedere că nu și-a mobilizat propria populație, a declarat Rob Lee, de la think-tank-ul Foreign Policy Research Institute din SUA.

Președintele rus Vladimir Putin a descris stadiul actual al războiului ca pe o luptă pentru „eliberarea” Donbasului de „regimul de la Kiev”. Dar nivelul ridicat al victimelor în rândul luptătorilor din Lugansk și Donețk ar putea ridica întrebări cu privire la motivele Moscovei, a spus Lee.

„Cât de mult a fost asta despre a avea grijă de Donbas și cât de mult a fost, în realitate, un caz de punere [a regiunilor separatiste] la un mare risc pentru a atinge un obiectiv de politică externă a Rusiei, pe cheltuiala lor?” el a spus.

Au apărut cel puțin două videoclipuri care par să arate unități militare separatiste care se adresează liderilor lor și refuză să lupte. Videoclipurile arată aparent comandanți care își exprimă reticența din cauză că mulți sunt recrutați fără experiență, deși Financial Times nu a putut confirma veridicitatea filmării.

„Mai mult de 90% dintre oamenii de aici nu au luptat deloc . . . a fost prima dată când au văzut un Kalașnikov”, spune un aparent lider al unității din Donețk.

„Trei luni am trăit ca vagabonzii cu pistoale-mitralieră, iar acum vor să ne arunce înapoi în mașina de tocat carne”, a adăugat el, insistând că el și alți peste 200 de soldați au refuzat „să meargă la măcel”.

Rușii consideră ilegală dezvăluirea informațiilor privind pierderile umane în luptă, dar nimeni nu vorbește de victimele din Donbas

Rusia a încercat să reducă la minimum cantitatea de informații publice despre victimele propriilor trupe din Ucraina. Presa regională a publicat anterior detalii despre victimele din comunitățile lor. Dar săptămâna trecută, un tribunal rus a decis că dezvăluirea oricăror informații despre pierderile militare ale țării, inclusiv numele și detaliile personale ale soldaților uciși în luptă, ar fi considerată ilegală.

Ministerul rus al Apărării a anunțat ultima dată un bilanț al morților la sfârșitul lunii martie.

La acea vreme, cifra oficială era de 1.351, dar activiștii locali, care au spus că țin un bilanț propriu, au susținut că numărul real era de cel puțin două ori și jumătate mai mare.

Ministerul Apărării din Marea Britanie estimează numărul actual la până în 20.000.

Numărul morților din Donețk și Lugansk rămâne neclar. „Pentru mine, soarta acestor oameni este cea mai tragică”, a spus un activist, care a cerut să rămână anonim. „Nimeni nu își amintește de ei [oficial] deloc, nimeni nu îi numără.”

În mai multe grupuri de socializare din Donețk și Luhansk, rudele au fost forțate să caute informații despre cei dispăruți, împărtășind fotografii și detalii despre caracteristicile de identificare. Ocazional, sunt postate liste scrise de mână cu numele soldaților răniți din spitale.

Postările conțin comentarii îngrozitoare. „E mort . . . Am luptat cu el”, a scris un bărbat sub fotografia unui luptător din Donețk dispărut, postată de sora lui.

„Toată lumea este chemată (la război, n.r.), vom rămâne fără viitor”, a scris cineva sub o postare comemorativă pentru un fost profesor de karate ucis săptămâna trecută. „Profesorii mor, antrenorii sportivi, șoferii de tractor”, a scris altul. „Cum va arăta viitorul nostru? Odihnească-se în pace."


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”