La aproape un an de la tragedie, procurorii explică stadiul cercetărilor în cazul incendiului de la spitalul din Neamţ

La aproape un an de la tragedie, procurorii explică stadiul cercetărilor în cazul incendiului de la spitalul din Neamţ

Parchetul General susţine, la aproape un an de la producerea incendiului de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ , că procurorii au administrat un probatoriu complex, printre care zeci de expertize medico-legale, expertize în construcţii şi cele privind rezistenţa materialelor, percheziţii informatice, audieri de martori.

Potrivit unui comunicat al Parchetului General, în cazul incendiului din 14 noiembrie 2020, procurorii au deschis un dosar penal în care sunt efectuate cercetări sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Anchetatorii susţin că au urmărit în acest dosar administrarea unui probatoriu complex:

* Au fost efectuate cercetări la faţa locului în perioadele: 14.11.2020-15.11.2020, 18.11.2020, 24.11.2020, 15.12.2020, 12.02.2021, 25.02.2021-26.02.2021, 4.03.2021, 17.03.2021, 18.03.2021, 3.06.202, 8.06.2021 şi 18.06.2021. Au fost ridicate probe materiale necesare expertizelor dispuse.

* Au fost dispuse şi efectuate 18 expertize medico-legale pentru stabilirea cauzelor deceselor, atât ale persoanelor decedate ca urmare a incendiului, cât şi ale altor persoane pentru a stabili dacă decesul s-a produs din cauza aceloraşi împrejurări. Parchetul menţionează că, în cazul uneia dintre expertize, raportul medico-legal nu a fost finalizat din lipsa documentelor necesare, documente ce au fost obţinute în urma unui ordin european de anchetă.

Pentru cinci expertize dintre cele menţionate a fost sesizată Comisia Superioară de Medicină Legală. Au fost dispuse şi alte trei noi expertize medico-legale.

Totodată, au fost dispuse şi efectuate şase expertize genetice în vederea stabilirii identităţii victimelor.

* A fost realizată audierea a 23 de persoane din cadrul personalului medical, 29 de persoane aparţinând personalului tehnic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă şi ISU Neamţ, 3 persoane vătămate, 59 aparţinători ai persoanelor decedate în incendiu, precum şi alte peste 20 de persoane lucrători la societăţi comerciale şi întreprinderi individuale.

Majoritatea persoanelor menţionate anterior au fost reaudiate pentru clarificarea împrejurărilor noi apărute pe parcursul cercetărilor.

* Au fost ridicate înscrisuri medicale şi financiar-contabile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, în perioada 15 - 25 noiembrie 2020, întocmindu-se 14 procese verbale în acest sens, în cadrul unor percheziţii şi ridicări silite de înscrisuri. Ridicarea de înscrisuri a continuat pe întreaga durată a cercetărilor, ultimele demersuri fiind efectuate la 1 octombrie 2021.

* A fost dispusă efectuarea unor expertize de către INEC Bucureşti - LIEC Iaşi, INSEMEX Petroşani, INEC Bucureşti (3 expertize), expertize în construcţii, expertize privind rezistenţa materialelor, expertiză tehnico-ştiinţifică traseologică, o constatare în materie financiară şi o constatare tehnico ştiinţifică în specialitatea electronică. Procurorii au asigurat coordonarea între echipele de experţi pentru punerea la dispoziţie a materialelor necesare efectuării expertizelor.

* Au fost efectuate cinci percheziţii informatice şi întocmite două rapoarte de analiză a datelor informatice, precum şi două reconstituiri privind modul de amenajare a salonului medical în care a izbucnit incendiul şi pentru verificarea unor ipoteze de lucru.

* Au fost efectuate şi alte acte de cercetare penală, respectiv verificări la Colegiul Medicilor, Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, ISCIR, Inspectoratul de Stat în Construcţii, Prefectura Neamţ, Consiliul Judeţean Neamţ, STS, Administraţia Naţională de Meteorologie, Institutul Naţional de Sănătate Publică, precum şi restituiri de bunuri şi altele.

Pe măsura depunerii tuturor rapoartelor de expertiză şi de control, vor fi efectuate procedurile de comunicare către părţi, în vederea formulării unor posibile obiecţiuni. Concluziile expertizelor şi constatărilor vor fi integrate cu restul probelor pentru stabilirea situaţiei de fapt care conturează infracţiunile de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Parchetul menţionează că, în vederea stabilirii persoanelor faţă de care pot fi continuate cercetările în calitate de suspecţi, este necesar a fi analizat coroborat ansamblul probelor administrate.

De asemenea, în aceste zile sunt în derulare verificări solicitate de organele de urmărire penală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ.

Pe 14 noiembrie 2020, în jurul orei 18,30, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ a avut loc un incendiu care a afectat secţia de ATI unde erau internaţi, în două saloane, 17 pacienţi.

În incendiu au murit 10 persoane, iar un medic anestezist, Cătălin Denciu, care a intrat într-unul din saloanele cuprinse de flăcări, încercând să salveze pacienţii, a suferit arsuri grave, fiind transferat la Spitalul Militar "Regina Astrid" din Bruxelles.

Alţi şase pacienţi dintr-un salon alăturat au fost duşi la Spitalul Mobil de la Leţcani, care este unitate suport COVID. Dintre cei şase pacienţi, doar unul singur a supravieţuit. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”