La Cincu s-a tras ca pe front

La Cincu s-a tras ca pe front

În manevre tactice masive întinse pe mai multe zile, militarii români și americani au exersat folosind muniție reală de luptă respingerea, dar și luarea cu asalt a „dușmanului“.

Militarii români și americani s-au antrenat de mai multe ori la Cincu/US Army photo

Cu o cadență ieșită din comun, militarii români participă în această perioadă la mai multe exerciții comune sau stagii de pregătire cu militarii aliați. Practic, sunt agrenate în aceste exerciții aproape toat categoriile de arme, de la unități blindate, la vânători de munte, scafandri, piloți sau forțe pentru operații speciale (FOS).

De departe, pentru această perioadă cel mai important exercițiu este „Justice Sword 22.2” organizat la Centrul Național de Instruire Întrunită (CNIÎ) „Getica” din Cincu, județul Brașov. Concret, „Justice Sword 22.2”, care se desfășoară în perioada 27 octombrie - 11 noiembrie, este cel mai mare eveniment de instruire executat de către Brigada 282 Blindată „Unirea Principatelor” în acest an și implică participarea a aproximativ 1.200 de militari și peste 400 de mijloace tehnice și de luptă aparținând structurilor de manevră, sprijin prin foc și logistice din organica marii unități, dar și forțelor militare ale US Army dislocate pe teritoriul național.

Scenariul nu a fost cunoscut

„Având la bază un scenariu fictiv prin care au fost create diverse situații pentru ca militarii să poată exersa ducerea acțiunilor militare cu caracter defensiv și ofensiv, exercițiul asigură totodată și cadrul necesar pentru evaluarea nivelului de instruire”, a precizat MApN.

Interesant este că înainte de exercițiu militarii români și americani nu au știut scenariul „bătăliei”, comandanții fiind nevoiți să decidă pe loc tacticile de luptă în funcție de situația din teren. Cert este că militarii au folosit din plin muniție de război și, pentru a face față „inamicului”, la Cincu s-a tras ca pe front.

Colonelul Gabriel Turculeț, comandantul Brigăzii 282 Blindată „Unirea Principatelor”, a sintetizat scenariul exercițiului. „Este o secvență de trageri cu muniție reală, care a testat abilitatea militarilor de a identifica și angaja cu foc ținte în câmpul tactic. Militarii din subordine au acționat atât pentru ducerea unor operații defensive, cât și a unor operații ofensive”, a precizat colonelul Gabriel Turculeț, un veteran cu o vastă experientă de luptă în teatrele de operații din Afganistan și Irak.

Alte exerciții importante

Nici scafandrii de luptă nu au stat degeaba în această perioadă și au participat la un exercițiu internațional, „POSEIDON 22”, care a avut loc la Varna, în Bulgaria. Concret, un detașament de scafandri de luptă EOD (Explosive Ordnance Disposal) din cadrul Divizionului 175 Nave Scafandri de Luptă „Comandor Constantin Scarlat” s-au antrenat cu militari din țara-gazdă, dar și din Turcia, Belgia și Lituania, pentru misiuni reale de detectare și distrugere a minelor marine.

Și piloții de la Bazele 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu“ și 90 Transport Aerian Otopeni participă în Grecia, la Centrul de Instruire din Avlona, la exercițiul „Balkan Shield 2022”, alături de militari din Albania, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Muntenegru și Macedonia de Nord. Scopurile declarate ale acestui exercițiu au fost standardizarea tehnicilor și tacticilor în ceea ce privește misiunile de zbor executate în sprijinul Forțelor pentru Operații Speciale, dar și uniformizarea procedurilor în timpul intervențiilor de evacuare medicală (MEDEVAC).

Pe de altă parte, la Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu”, rachetiști români și piloți britanici au exersat pentru asimilarea Conceptului de infiltrare rapidă a HIMARS/High Mobility Artillery Rocket System (Rapid Aerial Insertion/HI-RAIN). Mai exact, militarii români dotați cu sisteme HIMARS au verificat și testat posibilitățile de îmbarcare și debarcare a lansatoarelor în aeronave de tip Airbus A400 M, aparținând Forțelor Aeriene Regale ale Marii Britanii. În cadrul exercițiului a fost executată, în premieră, o misiune de transport aerian și infiltrarea unei instalații de lansare HIMARS și a echipajului care o deservește, pe teritoriul României.

În fine, militarii Brigăzii 61 Vânători de Munte ,,General Virgil Bădulescu” vor parcurge o nouă etapă de instruire în comun cu militarii francezi din cadrul Grupului de Luptă cu Prezență Înaintată al NATO din România, în perioada 07-18 noiembrie 2022.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale