La MAI au circulat mesaje despre un plan „vizat” de Dragnea! Tot mai multe indicii că acțiunea represivă și violențele din 10 august au fost premeditate.

La MAI au circulat mesaje despre un plan „vizat” de Dragnea! Tot mai multe indicii că acțiunea represivă și violențele din 10 august au fost premeditate.

La MAI au circulat mesaje despre un plan „vizat” de Dragnea! Tot mai multe indicii că acțiunea represivă și violențele din 10 august au fost premeditate.

Planul a fost declanșat, spun sursele noastre, în data de 6 august, odată cu scoaterea la rampă a lui Ovidiu Grosu de către Antena 3. Pornind de la așa-zisele amenințări ale lui Grosu legate de mitingul din 10 august 2018, liderul PSD Liviu Dragnea și șefii Jandarmeriei au construit narativul loviturii de stat și au amenințat cu măsuri represive în caz de violențe. 

La acest scenariu a aderat și DIICOT, care l-a reținut pe Ovidiu Grosu, în loc ca acesta să fie internat într-o unitate spitalicească de specialitate. Practic, DIICOT a fost complicele lui Dragnea. Nu este de mirare că dosarul 10 august a ajuns, prin metode obscure, să fie anchetat de DIICOT.

Articol publicat pe Ziare.com  de jurnalistul Emilian Isăilă în data de 14 august 2018: Tot mai multe indicii ca actiunea represiva si violentele de vineri au fost premeditate. La MAI au circulat mesaje despre un plan "vizat" de Liviu Dragnea Ceea ce s-a intamplat vineri, 10 august, in  Piata Victoriei  este efectul unui plan de compromitere a manifestatiei pasnice conceput de apropiati ai lui Liviu Dragnea si pus in aplicare de Jandarmerie si de cel putin 100 de huligani infiltrati printre protestatari.

In cursul zilei de joi, atat pe canale oficiale, cat si pe unele neoficiale, jurnalisti, dar si reprezentanti ai societatii civile au primit mesaje si semnale ca la protestul diasporei vor fi violente.

Pentru prima data de la inceperea seriei de proteste, din ianuarie 2017, Jandarmeria organizeaza o conferinta de presa la care lanseaza "amenintari" la adresa celor care vor veni in Piata: "Nu vom accepta niciun fel de insubordonare civica sau actiuni care urmaresc destabilizarea sociala. Toti cei care vor lansa mesaje de instigare vor raspunde si vor suporta consecintele prevazute de lege", au declarat  reprezentantii Jandarmeriei  intr-o conferinta de presa.

Miercuri 8 august,  Ovidiu Grosu  a fost retinut de DIICOT pentru "instigare la violenta". Acesta, sustinand ca e unul dintre initiatorii protestului diasporei, a afirmat, in seara de marti, 7 august, la postul de televiziune Antena3 ca: "Eu vorbesc de o revolutie, nu de un protest. (...) Trag acum un semnal de alarma, un avertisment catre fortele de ordine: oricine va incerca sa reprime aceste manifestari va fi judecat de Tribunalul Penal International, pentru ca avem drept inclusiv sa ucidem in aceste conditii (...) .Daca jandarmul imi pune bastonul in gat sau pistolul in cap, eu am dreptul sa-i iau viata".

"Nu este o intoxicare, nu este un bluf, nu este un extras dintr-o discutie purtata la MAT-ul din sat"

Reprezentantii PSD si sustinatorii lor au facut mare caz de declaratiile barbatului pentru a induce teama printre protestatari si pentru a oferi reprezentantilor Jandarmeriei posibilitatea sa anunte ca fortele de ordine vor interveni in forta.

De asemenea, in cursul zilei de joi, mai multe persoane au primit informatii neoficiale despre posibilitatea ca jandarmii sa actioneze cu violenta la mitingul ce urma sa se desfasoare a doua zi.

O sursa apropiata de reprezentanti ai Ministerului de Interne care a dorit sa-si pastreze anonimatul a declarat pentru Ziare.com ca, in dupa-amiaza zilei de joi, la ora 16:23 a primit pe WhatsApp un mesaj de atentionare de la "o cunostinta care lucreaza in structurile de informatii si pe care o cunosc din 2004. Eram anuntat ca la nivelul Ministerului de Interne s-a creat un plan de interventie in forta".

"Nu este o intoxicare, nu este un bluf, nu este un extras dintr-o discutie purtata la MAT-ul din sat. Se intampla de trei zile: echipa operativa multi si pluridisciplinara, organizata de doamna Carmen Dan (...) a elaborat un plan de actiune vizat de dl. Liviu Dragnea. Prin acesta se urmareste crearea momentelor de interventie in forta de catre jandarmi", se arata in mesajul transmis pe WhatsApp.

De asemenea, sursa Ziare.com a precizat ca, inca de joi seara, imediat dupa ce l-a primit, a postat mesajul "in grupurile de discutii inchise" ale angajatilor din Ministerul de Interne, "iar cei de acolo stiu despre ce e vorba".

Mesajul e important pentru ca descrie "o comunicare neoficiala" intre persoane apropiate de ceea ce s-a intamplat in interiorul Ministerului de Interne, facand o referire directa la implicarea politica in organizarea represiunii din Piata Victoriei.

Carmen Dan, un ministru care a muncit pana la 3 dimineata, dar n-a coordonat nimic

Pe parcursul zilei de sambata, 11 august, ministrul de Interne Carmen Dan a sustinut in doua randuri, la interval de cateva ore, ca ea nu a coordonat operatiunile Jandarmeriei din seara precedenta.

Reactia ministrului a venit la scurt timp dupa ce Realitatea TV a facut publica informatia ca doamna Carmen Dan a parasit sediul Ministerului de Interne la ora 03:30, in dimineata zilei de sambata, 11 august, dupa ce represiunea Jandarmeriei asupra participantilor la mitingul diasporei s-a incheiat.

Carmen Dan, imbratisare jandarmerita Stefania
Carmen Dan o imbratiseaza teatral pe Stefania, jandarmerita atacata de huligani, internata in spital fara sa fie grav ranita - Foto: captura video

"Am fost prezenta ieri la MAI. Mi-am intrerupt concediul, dar asta nu inseamna ca am intervenit in misiunea operativa de aseara. Invit public sa iasa orice angajat al MAI de la orice nivel care a primit vreun ordin direct de interventie operativa de la ministrul Carmen Dan. Ce s-a intamplat aseara a fost grav, dar nimeni nu poate acuza jandarmii",  a spus Carmen Dan  intr-o declaratie de presa sustinuta sambata.

Ministrul de Interne, Carmen Dan, nu a negat prezenta sa in minister pana la ore tarzii, dar a refuzat sa dea amanunte despre activitatile desfasurate acolo pe parcursul noptii.

Reactia ei de sambata are legatura si cu acuzatia directa facuta de Klaus Iohannis, in aceeasi zi, dar cu cateva ore mai mai devreme, la adresa Ministerului de Interne, cum ca reprezentantii acestuia nu au "pregatit operativ desfasurarea si actiunea fortelor de ordine".

In plus, presedintele Romaniei anunta ca au existat atentionari publice despre posibilitatea aparitiei provocarilor si ale actelor de violenta.

"Protestul masiv care a avut loc vineri, in Piata Victoriei din Bucuresti, a fost anuntat cu saptamani in urma, asadar, a existat un timp suficient pentru structurile specializate ale Ministerului de Interne sa pregateasca din punct de vedere operativ desfasurarea si actiunea fortelor de ordine.

In acelasi timp, numeroase informatii publice induceau ideea pregatirii unor provocari, cu accente de violenta stradala, de catre persoane sau grupuri organizate",  a declarat Klaus Iohannis.

Prea multe ambulante pentru o dimineata calma. Apoi, a urmat Iadul

Mitingul diasporei din 10 august a debutat cu o atmosfera relaxata, lumea incepand sa se adune inca de la primele ore ale diminetii. In jurul orei 11:00, deja in Piata Victoriei si in jurul ei se aflau cateva sute de oameni.

Proteste Piata Victoriei, sir de ambulante
Un sir neobisnuit de lung de ambulante, incepand cu ora 13:00, in ziua de 10 august, atunci cand in Piata erau cateva sute de oameni - Foto: Ziare.com

Neobisnuit pentru seria de manifestatii antiPSD incepute la sfarsitul lunii ianuarie 2017, pe Bulevardul Kiseleff, la ora 13:00, se afla un lung sir de ambulante parcate, iar jandarmii calare defilau deja pe trotuarele din jurul Pietii, desi numarul participantilor la miting nu trecuse de o mie.

La ora 16:30, cand in Piata erau in jur de 10.000 de persoane, jandarmii trag prima sarja de gaze iritante asupra unei coloane de manifestanti venite dinspre Piata Universitatii care incerca sa ajunga la gardul Guvernului.
 

Spre deosebire de celelalte mitinguri, de aceasta data, in spatiul delimitat de jandarmi in mijlocul Pietii Victoria au fost "uitate" gradene metalice si parapeti din plastic, obiecte care au fost folosite la momentul oportun de catre "huliganii infiltrati" la care facea referire si presedintele Klaus Iohannis, pentru atacarea jandarmilor.

Ce rol au jucat membrii galeriilor si importul de huligani

"De aceasta data nu au fost grupuri organizate din galerii, asa cum s-a intamplat la mitingul din data de 1 februarie", a declarat pentru Ziare.com o persoana care urmareste de ani buni fenomenul violentelor de pe stadioanele din Bucuresti si care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

"In Piata Victoriei au fost oameni din galerii, dar au venit singuri sau in grupuri de cate doi, trei. Am vazut tipi si de la Steaua, si de la Corsicani, o aripa a galeriei Rapid care e proPSD si care e folosita de organizatiile locale ale partidului in campanii electorale, la mitinguri, lipit afise si alte operatiuni politice", ne-a spus sursa.

La mitingul din 1 februarie , atunci cand grupari din galeriile de fotbal au incercat sa compromita protestul fata de OUG 13, a existat o mobilizare a acestora pe Facebook, au existat propuneri pentru actiuni violente venite pe retelele sociale.

De data aceasta au lipsit, iar huliganii "au fost cumparati la bucata, iar multi au fost adusi din provincie", a declarat Dumitru Coarna, lider de sindicat din Politie, pentru Ziare.com, acesta sustinand ca au fost doua grupuri de instigatori de cate o suta de persoane, unul pozitionat in dreapta Guvernului, spre strada Paris, iar cealalalt inspre Bulevardul Lascar Catargiu.

Proteste Piata Victoriei, separatoare lasate pentru atacul huliganilor
Separatoare din plastic, lasate "strategic" la indemana huliganilor pentru a fi folosite in confruntarile cu jandarmii. Acest gen de neglijenta din partea autoritatilor a fost o premiera in seria de proteste desfasurate in Piata Victoriei - Foto: Ziare.com

"Iti dadeai seama ca acolo sunt huliganii, dar cei din galeriile bucurestene nu recunosteau pe nimeni", a spus persoana apropiata de fenomenul galeriilor, confirmand declaratiile liderului de sindicat al politistilor.

Unii membri ai galeriilor stiau ca o sa fie o interventie in forta a jandarmilor, iar Piata va fi golita prin violenta la un moment dat dupa lasarea serii.

Cum au fost instigati jandarmii la violenta impotriva protestatarilor chiar de catre sefii lor

Un element important de instigare la violenta a trupelor de jandarmi a fost cel folosit de oficiali ai institutiei, care au declarat public, incepand cu ora 17:00, imediat dupa prima ciocnire dintre grupurile de huligani si jandarmi, ca in cei din urma protestatarii au aruncat "pungi cu urina si excremente".

"Vom lua masuri pentru identificarea celor care au provocat aceste conflicte. Vor fi cautati toti aceia care au aruncat asupra fortelor de ordine cu obiecte contondente, cu bucati din carosabil, au fost folosite inclusiv pungi cu urina si excremente care au fost aruncate in directia fortelor de ordine. Si persoane care protesteaza au fost lovite de catre obiectele aruncate din multime",  a declarat Georgian Enache , purtator de cuvant al Jandarmeriei Romane, intr-o interventie la Digi24.

In jurul orei 18:00, Georgian Enache a intervenit in direct si la alte posturi TV, transmitand acelasi mesaj cum ca asupra jandarmilor s-ar fi aruncat pungi cu urina si excremente.

La trei zile de la aceste afirmatii extrem de grave, Jandarmeria nu a reusit sa prezinte nicio dovada care sa sustina acuzatiile alarmiste aduse.

Un alt episod violent si generator de violenta, care va fi cercetat indeaproape de procurorii militari, e cel petrecut in jurul orei 22:45, atunci cand, in urma unei sarje a unui pluton de jandarmi prin mijlocul Pietei, doi dintre ei sunt lasati in urma si atacati de multimea infuriata.

Inainte de a se intampla o nenorocire, jandarmii sunt salvati de cativa protestatari care-i apara cu trupurile lor de loviturile in serie ale huliganilor. Acestia sunt scosi din multime, dar din acel moment, in jurul Stefaniei, jandarmerita de 23 de ani, lovita de huligani se creeaza o intreaga legenda cum ca ar fi fost ranita si e "suspecta de fractura de coloana", conform unei  declaratii oficiale  a lui Marius Militaru, un alt purtator de cuvant al Jandarmeriei.

Aceasta a fost internata cu forta in spital, iar Carmen Dan a jucat a doua zi o intreaga piesa de teatru in fata presei, vorbind despre "ranile grave" ale fetei, desi aceasta a fost  fotografiata si filmata de jurnalistii de la Libertatea  la scurt dupa incidentele violente din Piata. Tanara era pe propriile picioare si a strigat la colegii ei: "Fratilor, unde dracu' m-ati dus?"

Femeia a realizat ingrozita ca a fost dusa de sefii plutonului de jandarmi intr-un loc periculos si lasata acolo. Pistolul incarcat cu munitie de razboi al Stefaniei a fost sustras in incaierare. Abia luni noaptea, cel care a furat arma jandarmeritei a fost retinut de politisti. Autorul este un "tanar din Ilfov".

Acest episod al "atacarii" jandarmilor a fost folosit de catre conducerea institutiei pentru declansarea represiunii asupra manifestantilor pasnici si golirea Pietii.

De ce Liviu Dragnea a vrut sa compromita mitingul diasporei?

1. Un miting urias, desfasurat pasnic, in care romanii veniti din strainatate impreuna cu cei de aici se unesc si cer demisia Guvernului Dancila ar fi fost un semn de slabiciune maxima a liderului PSD in fata celor din partid.

2. Liviu Dragnea lucreaza la "fabricarea" unui dosar prin care Klaus Iohannis va fi acuzat de inalta tradare, iar de la tribuna Parlamentului va incerca sa-l compromita pe seful statului, fortandu-l pe Tariceanu sa se intoarca alaturi de el pentru a declansa procedurile de suspendare.

"Cel mai grav dintre toate, insa, este mesajul iresponsabil al presedintelui Iohannis de vineri seara, in care critica interventia jandarmilor, desi acestia si-au facut datoria potrivit legii si au luat toate masurile necesare pentru restabilirea ordinii publice.

Declaratia presedintelui Iohannis este practic un act de subminare a autoritatii statului si un indemn la reluarea violentelor la protestul anuntat pentru sambata, cu scopul vadit de rasturnare a Guvernului actual si inlocuirea lui cu Guvernul sau, asa cum a mai procedat o data in acest mandat.

Prin aceasta atitudine, presedintele Iohannis dovedeste inca o data ca este sponsorul politic al violentei si al manifestarilor extremiste. Mai mult, prin cererea adresata Parchetului de a ancheta jandarmii, el timoreaza fortele de ordine, asezandu-se cu premeditare de partea grupurilor agresoare, impotriva institutiilor pe care Constitutia ii cere sa le sprijine",  a declarat Liviu Dragnea,  presedintele PSD, sambata, 11 august.

3. Un alt obiectiv urmarit de PSD este acela de a instaura teama de proteste prin realizarea unei normalitati a interventiei brutale a jandarmilor impotriva manifestantilor. Carmen Dan a facut referire la ce se intampla in celelalte state occidentale, omitand sa spuna ca acolo interventia jandarmilor se face impotriva elementelor turbulente, extremiste si radicalizate, nu impotriva celor care cer pasnic demisia Guvernului si stoparea coruptiei.

"In orice alt stat european, unde astfel de conflicte violente au loc mult mai frecvent ca in Romania, statul intervine in forta pentru restabilirea ordinii si sigurantei publice. Cred ca toti cetatenii au avut ocazia sa vada cum se desfasoara astfel de interventii de restabilire a ordinii publice in orice alt stat democratic",  a declarat Carmen Dan, ministrul de Interne.

Toate elementele din acest moment crediteaza scenariul ca actiunile decise de lideri ai PSD de compromitere cu orice pret si pana la capat a protestelor la adresa Guvernului Dancila, a lui Liviu Dragnea, dar si a PSD au fost puse in practica cu ajutorul unui grup de "cateva persoane" din Ministerul de Interne, grup din care au facut parte ministrul Carmen Dan si Gheorghe Cucos, seful Jandarmeriei Romane.




Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria