La munte, au sunat întruna telefoanele la 112. Zeci de persoane au avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor

La munte, au sunat întruna telefoanele la 112. Zeci de persoane au avut nevoie de ajutorul salvamontiștilor

Salvamont România anunță că în ultimele 24 de ore, s-au primit 19 apeluri prin care se solicita intervenţia de urgenţă pentru salvarea turiștilor. În total, intervenția salvatorilor a fost vitală pentru 26 de persoane.

Salvamontiști în acțiune. FOTO Salvamont România

Salvamontiştii au primit, în ultimele 24 de ore, 19 apeluri prin care erau solicitaţi să intervină de urgenţă, 26 de persoane fiind salvate. Dintre acestea, şapte au fost predate echipajelor medicale pentru a fi transportate la spital.

Cele mai multe apeluri, şase, au fost pentru Salvamont Neamţ, alte trei fiind pentru Salvamont Hunedoara, câte două pentru Salvamont Municipiul Braşov şi Salvamont Maramureş şi câte un apel pentru Salvamont Gheorghieni, Salvamont Alba, Salvamont Predeal, Salvamont Prahova şi Salvamont Buşteni, Salvamont Bihor, Salvamont Prahova.

În cazul acestor intervenţii au fost salvate 26 de personae. Dintre acestea, 4 au fost predate Serviciului de Ambulanţă sau SMURD pentru transport la spital şi 3 persoane au fost predate elicopterului SMURD pentru a fi transportate la spital. S-au primit şi 28 apeluri prin care se solicitau sfaturi şi informaţii despre diferite trasee turistice din zona montană”, au transmis, sâmbătă, salvamontiştii.

Perioada scursă din luna august 2023 a fost pentru salvamontiştii care acţionează în masivul Ceahlău extrem de solicitantă, având intervenţii una după alta. Mare parte dintre ele puteau fi evitate dacă turiştii nu dădeau dovadă de iresponsabilitate, venind pe munte total nepregătiţi şi fără echipament adecvat.

Unii au ales trasee grele, neavând condiţia fizică necesară pentru a le străbate, astfel că au ajuns în stări de epuizare sau i-a prins noaptea fără lanternă asupra lor, alta decât cea de la telefon, care este complet ineficientă. Alţii au părăsit deliberat potecile marcate, rătăcindu-se în zone extrem de periculoase. Şansa lor a fost că salvatorii i-au recuperat la timp .

Copii rătăciți într-un canion din Jgheabul Cascadei

O intervenţie a fost și pe 23 august 2023, în jurul prânzului anunţându-se că 18 copii din Bacău, care erau însoţiţi de un adult (un „pseudoghid“ i-au spus salvamontiştii), s-au rătăcit într-un canion din zona Jgheabul Cascadei.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?