La Palma: O parte a craterului vulcanului s-a prăbuşit, într-un moment de maximă activitate

La Palma: O parte a craterului vulcanului s-a prăbuşit, într-un moment de maximă activitate

Vulcanul din insula spaniolă La Palma se află într-un moment de maximă activitate de la erupţia declanşată în urmă cu o lună şi care a condus la prăbuşirea parţială a craterului prin care se scurge un important flux de lavă, potrivit Institutului Vulcanologic din Insulele Canare (Involcan), relatează luni EFE.

Ne aflăm într-un moment de maximă activitate", a informat David Calvo, purtătorul de cuvânt al institutului Involcan.

În declaraţii acordate EFE, Calvo a subliniat că emisiile de gaze sunt "o nebunie", având în vedere că s-a ajuns la expulzarea a 50.000 de tone de sulf iar vulcanul expulzează mai multă lavă decât la sfârşitul săptămânii trecute, când au fost descoperite două fisuri pe partea laterală a craterului şi o nouă gură de scurgere.

Calvo a reiterat că gazele marchează tendinţa a ceea ce s-ar putea întâmpla în următoarele ore, astfel încât nu crede că vor avea loc schimbări semnificative.

El a explicat că printr-una dintre cele două guri, lava "trage" spre sud, ameninţând alte zone din municipiul Los Llanos de Aridane prin care până acum nu a trecut.

Rămâne de văzut care este direcţia pe care o vor lua celelalte două fluxuri nou create, dacă se îndreaptă spre localităţile Todoque şi La Laguna, sau dacă se vor îndrepta spre alte zone.

Unele scurgeri de lavă s-au extins atât de mult, încât au delimitat un perimetru "brutal" de până la 3 kilometri lăţime, care a condus la amplificarea zonei de securitate.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…