La PSD, Grindeanu și Firea au scos pistoalele pe masă, ce urmează?

La PSD, Grindeanu și Firea au scos pistoalele pe masă, ce urmează?

Marcel Ciolacu se vede pentru prima dată confruntat public de cei doi rivali interni, Sorin Grindeanu și Gabriela Firea, scrie g4media.ro .

Perspectiva comasării alegerilor europarlamentare cu cele locale, scenariu discutat de o săptămână exclusiv între cei doi lideri de la PSD și PNL și dezvăluit de g4media.ro , a schimbat total dinamica politică internă.

Scenariul a dat peste cap nu doar calculele USR și AUR, care vor fi lovite în plin de o eventuală comasare, ci și socotelile taberelor din PSD. Sorin Grindeanu și Gabriela Firea au ieșit la rampă cu luări de poziție care pun în premieră presiune publică pe liderul PSD.

Cea mai promptă reacție a venit din partea Gabrielei Firea. Fostul primar a realizat că nu mai are timp și vrea să fie nominalizată oficial candidat la primăria Capitalei. Dacă alegerile locale se vor muta în iunie, mai rămân doar patru luni de campanie.

Marcel Ciolacu i-a acordat reabilitarea politică după scandalul Azilelor Groazei, dar a menținut echivocul în ceea ce privește viitoarea ei candidatură. În consecință, Firea a cerut clarificări și o declarație fermă de susținere.

Până acum, liderul PSD a pus mereu o virgulă când s-a referit la Firea, precizând că „deocamdată” este candidatul partidului. De unde se înțelege că ar putea fi la o adică și altcineva, de pildă Robert Negoiță sau Daniel Băluță. În treacăt fie spus, Negoiță își dorește la rândul său susținerea PSD pentru o candidatură la primăria Capitalei.

În loc să o arunce brutal peste bord, Marcel Ciolacu a preferat sufocarea lentă a Gabrielei Firea, percepută ca rival intern cu ambiții mari. Vorbele nu costă nimic, așa că i-a lăsat mereu iluzia că este în continuare opțiunea partidului pentru București. În realitate Ciolacu nu are nici un interes să facă din Firea omul cu cea mai mare legitimitate politică după președintele României, în cazul în care ar câștiga.

Dacă partidul îi va retrage sprijinul după alegeri? Dacă Gabriela Firea va dori mai mult, eventual la Cotroceni? Oricât s-ar jura Firea că nu are alte ambiții politice în afara revanșei în fața lui Nicușor Dan, Ciolacu nu are nici o garanție că se va ține de cuvânt odată urcată pe cai mari.

Cu cât a ținut-o mai mult în șah, cu atât a amânat mai mult un conflict altminteri inevitabil, care riscă să-l antreneze împotriva lui și pe influentul Paul Stănescu și o parte din media unde cuplul Firea-Pandele are influență. Numai că tactica tergiversării nu mai ține de acum încolo. Firea i-a pus lui Ciolacu pistolul la tâmplă, cât se poate de public.

Liberalii sunt pe punctul să-l anunțe pe Sebastian Burduja candidat la primăria Capitalei din partea PNL. Dacă liberalii și pesediștii nu vor avea candidat comun, dacă PSD renunță la Firea iar fostul primar va candida independent, atunci Nicușor Dan are o șansă reală să ia al doilea mandat, dat fiind că există un singur tur.

Pentru liderii celor două mari partide, s-ar putea să nu fie o tragedie chiar așa de mare.

Oricine ar fi câștigat Capitala din PNL sau PSD ar fi însemnat o durere de cap în plus pentru Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu. Într-unul dintre cele două partide ar fi apărut un nou pol de putere. Nici un lider politic nu-și dorește un rival puternic, cu sute de mii de voturi în spate.

Celălalt mare rival intern al lui Marcel Ciolacu pe care scenariul comasării alegerilor l-a scos din adormire se numește Sorin Grindeanu. Ministrul Transporturilor s-a poziționat ferm împotriva comasării alegerilor, proiect susținut de liderul PSD.

Grindeanu a continuat, marți seara, într-o ieșire la Digi24, subminarea publică a lui Marcel Ciolacu, lăsând să se înțeleagă că Mircea Geoană ar putea fi o variantă de candidat la președinție dacă se va înscrie în PSD. Ușa deschisă lăsată de Grindeanu pentru Mircea Geoană este aproape un afront public adus șefului său direct. Ciolacu i-a trântit ușa în nas lui Mircea Geoană de câte ori a avut ocazia și l-a luat peste picior.

Suplimentar, ambițiosul ministru al transporturilor a subliniat în câteva rânduri că viitorul candidat va fi stabilit de Congresul PSD, posibilă aluzie la eventuale înțelegeri personale între Ciolacu și Ciucă. Prin această ieșire, Grindeanu a dorit să se poziționeze clar și să semnalizeze în partid că are propria agendă, propriile planuri, diferite de cele ale lui Marcel Ciolacu.

Răcirea relațiilor dintre cei doi s-a accentuat în ultimele luni, însă este prima dată când diferențele de opinii sunt exprimate public, fără echivoc. Motivele distanțării sunt neclare, dar cel mai probabil Grindeanu vânează poziția de lider al PSD și de premier ocupată deocamdată de Marcel Ciolacu.

În fine, perspectiva comasării alegerilor, susținută de baronii locali care conduc CJ sau primării mari, cu șanse majore de realegere, nu este văzută cu ochi buni de pesediștii din primăriile mai mici. Pentru ei, scurtarea timpului de campanie este o veste proastă, mai ales dacă au competitori puternici. Ei însă nu vor riposta public.

Atenție! Nici cele două ieșiri nu par la prima vedere atacuri la Marcel Ciolacu. Grindeanu și Firea și-au împachetat cu grijă mesajele. Ele sunt adresate exclusiv partidului, nu publicului larg, care nu percepe tensiunile de la vârful PSD. Așa au loc răfuielile într-un partid cu experiența măcelurilor interne sângeroase: cu zâmbetul pe buze și cu aerul nevinovat că nu s-a întâmplat de fapt nimic.

Pesediștii au capacitatea unică de a se înjunghia între ei în timp ce se strâng în brațe.

Pentru Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă este vitală comasarea alegerilor. Chiar dacă proiectul ridică probleme de constituționalitate și distorsionează grav competiția democratică, dacă alegerile europarlamentare vor avea loc în iunie odată cu cele locale, mobilizarea armatelor de primari de la PNL și PSD va trage în sus scorul electoral al celor două partide.

Ciolacu și Ciucă au nevoie amândoi de un rezultat cât mai bun în alegeri pentru a-și conserva puterea.

USR a anunțat că va sesiza Comisia de la Veneția, însă toate informațiile obținute de G4Media.ro indică faptul că PSD va încerca să contracareze politic acest demers pentru ca sesizarea să nu ajungă vreodată pe masa Comisiei. Foarte probabil că Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă vor încerca să convingă cancelariile occidentale că oricât de nedemocratică ar părea, comasarea reprezintă singura soluție pentru a opri ascensiunea partidului extremist AUR și a Dianei Șoșoacă, prezentați deja pe față drept oamenii rușilor.


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat