La Repubblica: Amazonul Europei se află în România. Victima unei defrișări sălbatice, jafurile nu se opresc

La Repubblica: Amazonul Europei se află în România. Victima unei defrișări sălbatice, jafurile nu se opresc

Este considerată plămânul Europei, însă pentru lobby-urile tolerate de cine guvernează acest lucru nu contează, motiv pentru care ucid gărzi forestiere şi comit violențe împotriva ecologiștilor pentru a continua să îl distrugă. Daune înfricoşătoare aduse mediului – și nu numai – într-o țară care este și membră a UE și NATO și care primește fonduri substanțiale de la Bruxelles, scrie publicația La Repubblica, citată de Rador.

Defrișare sălbatică sistematică, cu pădurari asasinaţi de ucigași profesioniști, mită dată autorităților locale pentru a închide un ochi, amenințări, și din ce în ce mai multe violențe împotriva gărzilor forestiere, voluntarilor ONG-urilor care îi însoțesc, ecologiștilor și populației locale.

Defrişarea provocată de sinistre interese economice ilegale continuă în fiecare zi, daunele pe care le-a provocat climei și mediului sunt deja uriașe, însă cu toate astea, jafurile nu se opresc.

Par relatări din Brazilia președintelui suveran Jair Bolsonaro, care a autorizat atacul final asupra pădurii tropicale Amazon, plămânul planetei. Dar nu: veştile provin de la un un membru important al Uniunii Europene și NATO.

România. Unde, după ce au fost celebraţi cei treizeci de ani care au trecut de la sângeroasa revoluție care l-a răsturnat pe tiranul Nicolae Ceaușescu, apar în fiecare zi alte episoade care evocă brutalitatea și abuzul de putere al „Conducătorului”.

Cu alte cuvinte, România a devenit Amazonul Europei. Noul guvern liberal și proeuropean – aflat la putere după ani de executive dominate de socialişti-suveranişti corupți – pregătește legi de urgență și a autorizat gărzile forestiere să deţină şi să utilizeze armele din dotare. Dar, poate că e deja prea târziu pentru a salva plămânii Europei, iar distrugerea continuă. Într-o escaladare de violență împotriva silvicultorilor și ecologiștilor.

Cifrele catastrofei provocate de specia umană la mai puțin de două ore de zbor de Italia se află la vederea tuturor, fiind denunțate de Greenpeace România și confirmate de raportul unei comisii guvernamentale, citat de Guardian: în fiecare an pădurile românești pierd 20 de milioane de metri cubi de cherestea tăiată și exportată ilegal de echipe și de cei care le-au ”angajat”, lobby-ul economiei forestiere la negru.

Douăzeci de milioane de metri cubi pe an înseamnă mai mult decât cantitatea totală de lemn tăiat și prelucrat legal. O pierdere uriașă pentru mediu, pentru climă, precum și pentru economia și impozitul celei mai mari țări balcanice.

Și odată cu despăduririle sălbatice în stil amazonian, impuse cu violență, distrugătorii pădurilor româneşti pun în pericol supraviețuirea multor faune rare, expuse deseori riscului dispariției. În România trăiesc treizeci la sută dintre marile mamifere carnivore europene: urşi, lupi, lincşi, lipsiţi acum de hrană şi de habitat.

Uneori, procentele de exploatare ilegală sunt chiar mai mari. „Am asistat la tăierea, încărcarea și transportare a 2400 de metri cubi de cherestea într-o zonă în care autoritățile au permis oficial o defrișare de doar 600 de metri cubi. Marile companii de prelucrarare a lemnului stăteau alături de conducătorii locali „, spune Gheorghe Oblezniuc, paznic forestier din zona Suceava.

Oblezniuc riscă și știe acest lucru. Din 2014 şi până în prezent au fost ucişi şase „rangeri”, aşa cum îi numesc românii pe pădurari, ultimii doi în luna decembrie. Mulți alții au fost bătuți sau intimidați, cum ar fi frații Ilie și Dumitru Bucșa, bătuți la sânge în satul Deia de o bandă furioasă ajutată de localnici: mulți au participat la expediție pentru că erau la rândul lor intimidați sau amenințați, sau din teama de a-și pierde locurile de muncă și de a fi nevoiți să emigreze. Apoi, persoane necunoscute au turnat litri de lichid antigel în iazul fraților Bucşa, a doua sursă a lor de venit, ucigându-le toți peștii.

„Există o atmosferă de intimidare și teamă, informatorii lor ne controlează”, le-a spus reporterilor de la ‘Guardian’ Gheorghe Oblezniuc.

„Acum putem merge înarmaţi, dar încercăm mereu să patrulăm cel puțin în doi, dacă este posibil, cât mai mulţi”. Se tem pentru viața lor. Un alt ranger, Crețu Ionuț, a fost înconjurat de o echipă de bătăuşi în drum spre casă de la serviciu și a fost amenințat cu moartea: „Dacă nu încetezi să trimiţi rapoarte guvernului îţi dăm foc casei, aşa scăpăm de tine şi de familia ta”.

În multe sate, rangerii sunt tratați ca nişte paria de cea mai mare parte a populației locale care supraviețuiește datorită exploatării ilegale. De asemenea, numărul ameninţărilor şi agresiunilor împotriva tinerilor ecologiști, din ce în ce mai activi în încercarea de a salva pădurea, urșii, lupii și râşii, plămânul Europei, cresc şi ele. Adesea, în zonele cele mai sărace, distrugătorii pădurilor reușesc să mituiască chiar gărzile forestiere.

”Este o amenințare foarte gravă pentru clima Europei în ansamblu și nu numai”, spune Mihai Zotta, de la ONG-ul ecologist Conservation Carpatia, „pădurile naturale românești sunt imense și sunt mult mai rezistente și importante pentru climă decât ​​orice altă zonă de reîmpădurire” .

Ministrul Mediului al noului guvern pro-european , Costel Alexe, a publicat datele reale ale defrișărilor menționate mai sus, declarând că „guvernele anterioare le-au ascuns, sau le-au negat sistematic”. Din păcate timpul presează, iar apărătorii Amazonului Europei din România nu deţin mijloacele necesare pentru a câștiga războiul.

„Autoritățile ar trebui să utilizeze sateliți, drone și orice alt sistem inteligent și de supraveghere tehnologică, însă nu fac acest lucru”, spune Ciprian Găluşcă de la Greenpeace România. Și atunci, pumnalul letal al climei europene și al planetei lovește din nou, în fiecare zi.

Sursa:  La Repubblica / Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...