La televiziunea de stat rusă s-a vorbit despre extinderea „denazificării“ către munții Carpați
Un important academician rus a sugerat că Federația rusă ar trebui să aibă ca obiectiv "cucerirea" singurului stat american care nu este acoperit de garanția de securitate colectivă prevăzută de articolul 5 al NATO, într-o aparentă referire la Hawaii. În timpul discuției, acesta a sugerat că „zona sanitară” ar trebui să se ajungă până la Munții Carpați.
Sidorov, care este decan la Universitatea de Stat din Moscova, a făcut aceste declarații într-o emisiune moderată de cunoscutul propagandist rus Vladimir Soloviov, la postul de stat Rossia 1. Iar tema era o eventuală necesitate ca Rusia să-și stabilească o așa numită "zonă sanitară" pentru a se proteja de atacurile cu drone ucrainene.
Sugestia vine în urma apelurilor lansate de mai mulți politologi pentru ca articolul 5 al NATO, care obligă cele 32 de țări membre ale alianței să răspundă la unison în cazul în care oricare dintre ele este atacat, să fie extins pentru a include Hawaii, în încercarea de a descuraja un atac chinezesc asupra Taiwanului.
"NATO acoperă toate statele americane, cu excepția unui singur. Acesta este cel de capturat. Asta am spus întotdeauna", a spus Sidorov, cu referire clară la Hawaii, statul considerat "călcâiul lui Ahile al Americii".
În timpul discuției, Sidorov a sugerat că „zona sanitară” ar trebui să se ajungă până la Munții Carpați, care se extind în Europa Centrală și de Est, dar ulterior a adus în discuție Hawaii.
Articolul 5 din Tratatul NATO precizează că membrii trebuie să se ajute reciproc dacă sunt atacați, însă acest articol nu se aplică statului american Hawaii. Iar explicația pare simplă, la prima vedere, și este una geografică, în aparență. Hawaii nu poate fi apărat pentru că este situat în Oceanul Pacific, nu în Oceanul Atlantic, iar însăși denumirea NATO face referire la Altantic.
Tocmai această particularitate oarecum bizară face din Hawaii singurul stat american care ar putea fi atacat fără a fi nevoie ca celalalte 31 de țări să vină în ajutor.
Geografic vorbind, Hawaii nu ar putea fi protejat cu ajutorul articolului 5 al NATO. Astfel, dacă ar exista un atac asupra bazei din Pearl Harbour, de exemplu, sau asupra sediului Comandamentului Indo-Pacific, aflat la nord-vest de Honolulu, membrii NATO nu sunt obligați să sară în apărarea Hawaii.
Practic, e vorba de o excepție, care apare și în Tratatul de la Washington, prin care NATO a fost fondat în 1949, cu zece ani înainte ca Hawaii să devină al 50-lea stat american. Astfel, cu toate că articolul 5 prevede apărarea tuturor membrilor, articolul 6 limitează dimensiunea geografică a unei posibile intervenții.
Specialiștii se tem că o astfel de retorică a rușilor ar putea încuraja China să atace Taiwanul.
Într-un interviu acordat Newsweek , Alan Mendoza, care conduce societatea Henry Jackson din Londra, a sugerat că alianța occidentală va fi consolidată prin extinderea articolului 5 pentru a acoperi Hawaii.
„Deși NATO a fost înființată ca un tratat al Atlanticului de Nord, Hawaii a devenit parte integrantă a SUA ca unul dintre cele 50 de state.
Având în vedere extinderea NATO către alte democrații care nu se învecinează direct cu Atlanticul de Nord, dar sunt conectate la acesta, ar fi logic să luăm în considerare cel puțin ideea extinderii NATO pentru a include Hawaii într-un moment de necesitate sporită de a arăta solidaritatea Alianței.
Cu Lumea Liberă sub amenințare reînnoită, toate măsurile care sporesc legăturile dintre țările libere și democratice ar trebui încurajate”. a spus Mendoza.
Sursa: adevarul.ro