La televiziunea de stat rusă se discută despre perspectivele războiului nuclear. „Rusia fie va fi mare, fie nu va exista“

La televiziunea de stat rusă se discută despre perspectivele războiului nuclear. „Rusia fie va fi mare, fie nu va exista“

Televiziunea de stat rusă și propagandiștii Kremlinului au evocat perspectiva izbucnirii unui război nuclear pe fondul războiului în curs de desfășurare din Ucraina, scrie Newsweek.

Aleksandr Dughin FOTO Profimedia

Invitații emisiunii Lumea Nouă, prezentată de Marina Kim, membră a Dumei de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului rus), au discutat despre perspectivele unui război nuclear al țării. Au fost transmise avertismente din partea ministrului adjunct de externe, Serghei Riabkov, potrivit cărora doctrina nucleară a țării ar putea fi modificată din cauza "acțiunilor inacceptabile și escalatorii" ale Occidentului. Doctrina nucleară a Rusiei stabilește condițiile în care aceasta poate folosi astfel de arme.

Un fragment din emisiune a fost distribuit miercuri, 11 iunie, pe X, fostul Twitter, de către Julia Davis, fondatoarea grupului de supraveghere Russia Media Monitor.

„Între timp, în Rusia: figuri proeminente au explicat că dacă Rusia începe un război nuclear, îl poate câștiga", a scris Davis. "De asemenea, au descris folosirea abuzivă a fondurilor alocate pentru neproliferare nucleară și dezarmare pentru a construi capacitățile nucleare ale Rusiei".

Rusia "își redefinește locul în lume"

Primul invitat al emisiunii a fost Aleksander Dughin, un filozof influent al președintelui rus Vladimir Putin, care i-a spus gazdei emisiunii că Rusia "își redefinește locul în lume".

"Țara noastră nu are decât o singură cale, fie să fie mare, fie să nu mai existe. Rusia fie va fi mare, fie nu va exista. Totul este în joc", a declarat Dughin.

Programul a trecut la un clip cu Putin la Forumul Economic Internațional de la Sankt Petersburg din 7 iunie, în care acesta a spus că doctrina nucleară a țării sale este "un instrument viu" care poate fi schimbat.

Rusia "urmărește cu atenție ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru și nu exclud să facă unele schimbări în această doctrină", a declarat Putin.

"Acest lucru este legat și de testarea armelor nucleare", a adăugat președintele rus.

Dughin, care anul trecut a declarat că discuțiile despre utilizarea armelor nucleare în războiul Rusiei din Ucraina sunt "iresponsabile", i-a spus prezentatoarei emisiunii Lumea Nouă că el crede că Occidentul este "o civilizație bolnavă patologic care se opune restului lumii" și este "sursa problemei".

"Pentru a ne apăra împotriva Occidnetului și a nu fi neajutorați, în fața acestei civilizații maniacale, care este agresivă, imperialistă și colonială, este nevoie de arme nucleare pentru a o limita", a spus Dughin.

Dughin, în vârstă de 62 de ani, a fost creditat ca fiind un arhitect cheie al invaziei Rusiei în Ucraina. Fiica sa, activista politică Daria Dughina, a fost ucisă într-un atac cu mașină-capcană în august 2022.

"Ceea ce a spus președintele despre victorie este foarte important", a adăugat Dughin. "Rusia nu are nicio șansă fără victoria asupra agresiunii hegemoniei, asupra liberalismului global. Nu este vorba despre un armistițiu sau o încetare a focului, ci despre victorie.

„Noi suntem singurii care putem transforma America în cenușă nucleară radioactivă"

Realizatoarea emisiunii a vorbit și cu Mihail Kovalciuk, care este fizician și membru al unui grup de elită apropiat de Putin.

Kovalciuk a declarat că el crede că armele nucleare sunt "cel mai important lucru din această lume, împreună cu mijloacele de livrare a acestora".

"[Occidentul] nu se teme de China, pentru că noi suntem singurii care putem transforma America în cenușă nucleară radioactivă", a declarat Kovalciuk.

Acestă nou retorică nucleară vine în contextul în care relațiile Moscovei cu Washingtonul au atins un nou nivel minim din cauza utilizării de către Ucraina a unor arme furnizate de americani împotriva teritoriului rusesc.

Confruntându-se cu o presiune tot mai mare din partea Ucrainei și a aliaților săi din NATO, SUA au acordat Ucrainei, la 30 mai, permisiunea de a folosi unele arme furnizate de americani pentru a lovi ținte limitate din Rusia.

Kievul poate folosi unele arme împotriva teritoriului rusesc care se învecinează cu nord-estul Ucrainei în scopul apărării regiunii sale Harkov, dar utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS, este în continuare interzisă, a declarat pentru Newsweek un oficial american.

Putin a declarat încă din septembrie 2022 că Rusia ar fi pregătită să folosească arme nucleare pentru a-și apăra "integritatea teritorială".

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Răsturnare de situație în ultimul mare sondaj înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale 2024

2 VIDEO Pe asta cu Georgescu ați văzut-o? Ar putea explica multe...

3 Asta explică multe / Călin Georgescu ar fi fost „acoperit” al SIE

4 Cine este misteriosul miliardar american care ar fi aterizat ieri la București cu deja celebrul zbor direct din Florida

5 OFICIAL CCR a anulat alegerile prezidențiale