La vaccinare pe două rânduri: unul pentru noi, celălalt pentru ei, ca pe timpuri...

La vaccinare pe două rânduri: unul pentru noi, celălalt pentru ei, ca pe timpuri...

Ministrul sănătății, Vlad Voiculescu, a sărit, miercuri seara, ca ars după ce G4Media a publicat articolul intitulat ”Cum au ajuns să se vaccineze rudele militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică și servicii în centre speciale. Guvernul a dat o hotărâre în ianuarie, semnată de premier și de ministrul Voiculescu”.

Cum și-a văzut numele în context negativ, ministrul Sănătății s-a apărat de o acuzație pe care nimeni de la G4Media nu i-a adus-o. ”Nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului”, a scris ministrul pe Facebook.

G4Media.ro n-a susținut nici o secundă că hotărârea lor a dat cuiva prioritate, ci a explicat sec cum a ajuns România să aibă două cozi la vaccinare. Acesta aste un fapt de netăgăduit: avem două cozi, nu una pentru toți. Două seturi de reguli, nu unul singur pentru toată lumea. Cei care au așezat România pe două cozi sunt premierul Florin Cîțu și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Atenție, așadar, la nuanțe.

Nici Voiculescu, nici Cîțu nu au reușit să ne explice de ce este nevoie de cele două cozi: una pentru căței, cealaltă pentru dulăi și haita lor.

Cei doi au semnat în ianuarie o hotărâre de guvern prin care rudele angajaților din instituțiile de forță primesc și ele dreptul să se vaccineze în centre speciale.

La numai o săptămână după ce a semnat cu mâna lui hotărârea de guvern care a așezat România pe două cozi la vaccinare, însuși ministrul Voiculescu se revoltă în gura mare: ”E jenant să avem centre separate pentru anumite instituții”.

Aici sunt două explicații posibile. Prima: domnul Voiculescu nu știa ce a semnat, dar în această situație nu prea are ce căuta în guvern. A doua: știa bine ce a semnat, dar atunci nu e clar de ce a făcut-o din moment ce i s-a părut atât de jenant? De unde a găsit apoi atâtea resurse de ipocrizie să mai facă pe revoltatul?

De ce? De ce avem azi o platformă pentru căței și una pentru dulăi? Mister, nimeni n-a explicat. De ce un militar, un polițist sau un ofițer SRI nu se poate vaccina utilizând platforma obișnuită, stând cuminte la coadă cu restul lumii? Nimeni nu-l întreabă cu ce se ocupă, argumentul că în acest fel s-ar deconspira mari rețele de spioni nu stă în picioare. De ce familiile lor beneficiază și ele de tratament special? De ce o soție de militar sau polițist trebuie musai să se vaccineze în centre speciale?

De ce ne-au așezat domnul Cîțu și domnul Voiculescu pe două cozi? De ce oamenii de rând trebuie să caute disperați un loc prin intermediul platformei de vaccinare pentru ei, bunicii sau părinții lor bolnavi în timp ce alții, din categoria specială, se înscriu la centre cu circuit închis?

Despre aceste centre, nu știm mare lucru. Nici câte sunt la nivel național, care este viteza de vaccinare, ce marcă de vaccin au utilizat, dacă au sărit sau nu peste rând, resursele alocate etc. Totul este ținut la secret.

Știm doar că, în cazul Bucureștiului, de pildă, 31% din fluxurile de vaccinare existente la acest moment sunt în centre care aparțin sistemului de apărare, ordine publică și siguranță națională. Aceasta este cifra comunicată oficial , de unde rezultă fie că un sfert din locuitorii Bucureștiului sunt angajați ai instituțiilor de forță plus familiie lor, fie că fluxurile de vaccin au fost dirijate cu prioritate către coada pentru privilegiați.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a declarat, miercuri seara, că i-a cerut ministrului Sănătății printr-o adresă, încă din luna ianuarie, să asigure evaluarea în centrele de vaccinare. A verificat dacă se sare peste rând, la coada pentru căței sau la coada pentru dulăi?

Dacă nu, de ce?

Domnul Voiculescu a făcut însă altceva, cu mult talent. Când a văzut că bomba stă să explodeze, a pozat în eroul transparentizării (transparentizare de altfel extrem de necesară în acest context) publicând o serie de date, de unde a rezultat că în România există cetățeni mai egali decât alții.

Genul ăsta de ipocrizie, născută din obsesia pentru imagine, reușește să enerveze în final pe toată lumea: public, colegi de partid, de guvern, alți parteneri instituționali.

Vlad Voiculescu și-a consolidat în cele câteva luni de mandat reputația de troublemaker al guvernului Cîțu. În trei luni de guvernare a intrat în conflicte cu atât de mulți colegi, încât abia le mai ținem șirul. Cu maximă atenție la nuanțe, am realizat totuși inventarul coliziunilor lui Vlad Voiculescu cu propriul guvern. (Detalii aici )

Greu de imaginat cum va putea merge mai departe ca ministru, mereu pe contrasens cu guvernul din care face parte și cu partenerii de coaliție. Voiculescu se comportă mai departe ca un oengist, ca un veritabil politician de opoziție, foarte atent să iasă el bine din crize, lipsit totuși de fair play față de ceilalți colegi de guvernare.

Cele două cozi la vaccinare, una pentru fraieri și alta pentru șmecheri, arată modul cum a funcționat mereu această țară, încă de pe vremea lui Ceaușescu. Țara a fost mereu împărțită între noi și ei. Noi stăteam la coadă la Alimentara, ei aveau acces la magazinele speciale, la gospodăria de partid.

Ei au avut parte mereu de privilegii și după `90. Au avut afacerile lor, rețelele lor, partidele lor, președinții și premierii lor, televiziunile lor, parlamentarii lor, puterea a fost a lor, până și pensiile lor sunt speciale. Ei trec în rezervă la 45 de ani, noi ieșim din circuit 20 de ani mai târziu și tot așa.

Am stat mereu așezați la două cozi, una mai lentă, pentru proști, alta mai rapidă, pentru băieții deștepți și neamurile lor, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...