Laborator cu materiale explozive în apropiere de Paris: Pista irakiano-siriană, evocată

Laborator cu materiale explozive în apropiere de Paris: Pista irakiano-siriană, evocată

Ministrul de interne francez Gérard Collomb a evocat joi "legături cu zone strategice din teatrul irakiano-sirian", după descoperirea miercuri a unui laborator clandestin de fabricare a bombelor artizanale la o periferie a Parisului și arestarea a trei bărbați, relatează AFP.

Într-un apartament din Villejuif (Val-de-Marne), în apropiere de Paris, anchetatorii au găsit 100 grame de TATP, gata de utilizare, un explozibil artizanal instabil folosit adesea de gruparea jihadistă Statul Islamic, precum și material destinat "ambalării coletelor cu dispozitive explozive" și produse chimice.

Secțiunea antiteroristă a Parchetului din Paris a deschis o anchetă pentru asociere criminală teroristă, precum și pentru deținere, transport și fabricare de substanțe explozive în legătură cu un caz terorist.

Miercuri, au fost arestați doi indivizi, de 36 și 47 de ani, la Kremlin-Bicętre, o comună lângă Villejuif, și plasați în custodia poliției. Printre ei se află și proprietarul apartamentului. Ulterior, pe parcursul nopții de miercuri spre joi, a fost reținut și plasat în arest preventiv al treilea bărbat, de 37 de ani, conform BFMTV.

Celula jihadistă responsabilă de atacurile din 17 și 18 august din Catalonia, soldate cu 16 morți și peste 120 de răniți, pregătea de asemenea bombe pe bază de TATP, informează portalul Ladepeche.fr.

Sub dărâmăturile unei case care a explodat în noaptea de 16-17 august în Alcanar, la 200 km sud de Barcelona, anchetatorii au descoperit 120 de butelii de butan, 500 de litri de acetonă, peroxid de hidrogen, bicarbonat, o cantitate mare de cuie, precum și detonatoare pentru declanșarea exploziei.

"În acest stadiu, nu există niciun element care să lege descoperirea acestui material cu celula catalană", a spus o sursă apropiată de dosar, potrivit Ladepeche.fr.

TATP, denumit "mama lui Satan" de gruparea jihadistă Statul Islamic, este foarte instabil, dar poseda o forță de detonare mare și poate fi fabricat din ingrediente disponibile în comerț.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Etnicii minoritari din armata rusă au început să vorbească în limba nativă pentru a nu fi bombardați de ucraineni

2 Așa arată prostia made in Rusia...

3 ULTIMA ORĂ Primul oficial ucrainean de top care admite că este „imposibil” ca Ucraina să învingă Rusia cu nivelul actual de sprijin din Occident

4 O nouă ameninţare lansată de propaganda rusă: „Două rachete nucleare vor lovi imediat. Una la Washington, cealaltă la Londra” VIDEO

5 Foarte interesante amănunte!