''L'Anomalie'', de Herve Le Tellier, pe locul al doilea în topul celor mai bine vândute romane premiate cu Goncourt

''L'Anomalie'', de Herve Le Tellier, pe locul al doilea în topul celor mai bine vândute romane premiate cu Goncourt

Volumul "L'Anomalie", publicat de scriitorul francez Herve Le Tellier în 2020, a urcat pe locul al doilea în clasamentul celor mai bine vândute romane care au fost recompensate de-a lungul anilor cu premiul Goncourt, cea mai prestigioasă distincţie literară franceză, au anunţat luni reprezentanţii editurii Gallimard, citaţi de AFP.

Recompensat cu premiul Goncourt pe anul 2020, "L'Anomalie" a depăşit în acest clasament un roman care aparţine unui gen literar complet diferit, "Les Bienveillants", scris de franco-americanul Jonathan Littell, recompensat cu Goncourt în 2006 pentru acest volum de memorii fictive ale unui ofiţer SS.



"L'Anomalie" s-a vândut deja în 633.000 de exemplare după lansarea sa din luna august, potrivit cifrelor anunţate de institutul GfK, în timp ce "Les Bienveillantes", clasat de acum pe locul al treilea, s-a vândut în 618.000 de copii într-un interval de 15 ani, au precizat reprezentanţii editurii Gallimard.

"L'Anomalie", al optulea roman publicat de Herve Le Tellier, prezintă urmările unui eveniment straniu: un zbor cu avionul pe ruta Paris-New York are loc de două ori, cu aceiaşi pasageri, la un interval de câteva luni.



Cel mai mare succes comercial din istoria premiului Goncourt rămâne romanul "L'Amant" al scriitoarei franceze Marguerite Duras, care a câştigat acest trofeu literar în 1984. Acel volum s-a vândut în 1,63 de milioane de exemplare, potrivit editurii Minuit, care nu a tipărit niciodată cartea în format de buzunar.

Succesul neaşteptat al romanului scris de Herve Le Tellier a depăşit toate aşteptările autorului şi editorului său, care a lansat cartea într-un tiraj iniţial modest, ce a depăşit cu puţin 12.000 de exemplare.

"Încă nu am înţeles întreaga dimensiune a ceea ce reprezintă acest lucru (...) în raport cu majoritatea cărţilor mele de dinainte, care n-au depăşit niciodată 30.000 - 40.000 de exemplare vândute, ceea ce însemna deja destul de mult", a declarat scriitorul Herve Le Tellier, luni, pentru postul radiofonic RTL.

"Acum am ajuns la niveluri care mă uimesc, care sunt fără îndoială asociate cu o serie de factori pe care putem să îi analizăm obiectiv, dar şi subiectiv. Şi da, astfel de lucruri schimbă complet locul ocupat de un scriitor în peisajul literar. Oamenii sunt, din păcate, în izolare, iar cărţile au profitat de acest lucru", a adăugat romancierul francez.

Tirajul romanului "L'Anomalie" a atins de acum 930.000 de exemplare, cu un ritm actual de aproape 20.000 de exemplare vândute în fiecare săptămână. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...