Lansarea rachetei Vega, amânată încă o dată din cauza vremii nefavorabile

Lansarea rachetei Vega, amânată încă o dată din cauza vremii nefavorabile

Lansarea rachetei europene Vega, ce urma să aibă loc sâmbătă seară de la Centrul Spaţial Kourou din Guyana Franceză, a fost din nou amânată din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile, a anunţat Centrul Naţional pentru Studii Spaţiale (CNES) într-un comunicat, informează AFP.

"O nouă tentativă de lansare va avea loc în noaptea de duminică spre luni", sub rezerva "unei evoluţii favorabile a condiţiilor meteorologice", au transmis la rândul lor reprezentanţii companiei Arianespace într-un comunicat.

Racheta Vega trebuia să fie lansată de la baza din Kourou sâmbătă seară la ora locală 22:51 (duminică ora 01:51 GMT), având la bord 53 de sateliţi pentru 21 de clienţi din 13 ţări.

Numărătoarea inversă a fost oprită cu câteva minute înainte de ora programată a lansării, precizează AFP.

"Din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile de deasupra Centrului Spaţial din Guyana Franceză, lansarea rachetei Vega a fost din nou amânată", a precizat CNES.

Aceasta a fost a patra amânare consecutivă pentru lansarea rachetei Vega în cadrul misiunii "VV16".

Lansarea fusese programată iniţial pe 18 martie, dar a fost amânată pentru prima dată din cauza crizei declanşate de noul coronavirus.

Săptămâna trecută, zborul rachetei Vega a fost din nou anulat, de două ori, din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

Durata prevăzută a misiunii este de o oră şi 45 de minute şi vizează plasarea rachetei pe o orbită joasă (la altitudinea de 500 de kilometri).

Acest program coordonat de Uniunea Europeană şi de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) este unul inedit, întrucât este vorba despre prima lansare europeană ce vizează un zbor grupat ("rideshare").

"Pentru prima dată, Europa va putea să consolideze o misiune cu mai multe zeci de sateliţi la bord, fapt deja realizat de alţi lansatori din lume", mai ales de compania americană SpaceX, a detaliat Stephane Israel, preşedintele executiv al companiei Arianespace.

Racheta Vega are la bordul ei şapte mici sateliţi (cântărind între 15 şi 150 de kilograme) şi 46 de nanosateliţi, construiţi pentru aplicaţii diverse, precum telecomunicaţii, monitorizarea Terrei şi cercetări ştiinţifice.

Un sistem identic va fi propus şi pentru viitorul lansator greu Ariane 6, al cărui zbor inaugural a fost amânat pentru 2021 din cauza pandemiei de COVID-19.

Precedenta lansare a unei rachete Vega datează din vara anului 2019, când o defecţiune tehnică a cauzat distrugerea lansatorului.

Cu o înălţime de 30 de metri, Vega este cel mai mic lansator spaţial din arsenalul companiei europene Arianespace. Zborul inaugural al unei rachete din gama Vega a avut loc pe 13 februarie 2012, potrivit DPA. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...