Laureatul belarus al Premiului Nobel pentru Pace Ales Beliaţki, pus sub acuzare pentru „contrabandă“

Laureatul belarus al Premiului Nobel pentru Pace Ales Beliaţki, pus sub acuzare pentru „contrabandă“

Colaureatul Premiului Nobel pentru Pace Ales Beliaţki, vechi apărător al drepturilor omului în Belarus, riscă până la 12 ani de închisoare într-un dosar de "contrabandă" cu numerar, a anunţat luni ONG-ul său Viasna, informează AFP.

Ales Beliaţki (mijloc) este în detenție de anul trecut FOTO Wikipedia

Beliaţki, care deja se află în detenţie din iulie 2021 în Belarus, figurează în acest dosar alături de alţi colaboratori arestaţi şi un al treilea aflat în exil în străinătate, potrivit Viasna. "Ei riscă între 7 şi 12 ani de închisoare", a precizat organizaţia într-un comunicat.

Beliaţki şi colaboratorii săi sunt acuzaţi că au tranzitat "în grup organizat" frontiera belarusă având asupra lor "o mare cantitate de numerar" şi că "au finanţat acţiuni colective ce au adus grave prejudicii ordinii publice".

Potrivit Viasna, data procesului nu a fost încă fixată.

Acest nou dosar este perceput de mulţi drept o răzbunare a preşedintelui belarus Aleksandr Lukaşenko, la putere din 1994, aliat al Moscovei care vrea să reducă la tăcere orice formă de critică, mai ales după ampla mişcare de contestare post-electorală din vara lui 2020.

Ales Beliaţki a primit anul acesta Premiul Nobel pentru Pace datorită luptei lui pentru apărarea drepturilor omului, alături de centrul rus Memorial şi ONG-ul Centrul ucrainean pentru libertăţi civile.

Minskul a denunţat acest premiu drept "o decizie politică".

Fondată în 1996 în timpul amplelor manifestaţii pro-democraţie din Belarus, Viasna şi-a început activitatea oferind ajutor persoanelor aflate în detenţie şi apropiaţilor lor. Ulterior, activitatea ONG-ului s-a extins la apărarea drepturilor omului în general, într-o ţară unde abuzurile de acest fel sunt generalizate.

Sursa: adevarul.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi imagini cu ce-au lăsat americanii în Afganistan...

2 VIDEO Stupoare în Rusia! / Cum arată un convoi militar rusesc cu lansatoare Katiușa din anii `40 și camioane din anii `30

3 VIDEO Imagini ca de la răscoala din 1907 în Franța...

4 Un fost șef în CIA explică de ce Moldova ar trebui să se unească cu România

5 „Cine este bărbatul care împingea căruciorul băiatului meu?” / Scrisoarea de adio lăsată de tatăl criminal înainte să-și ucidă fiul