Laureatul premiului Nobel pentru literatură, Peter Handke, a dat afară un jurnalist după o întrebare politică

Laureatul premiului Nobel pentru literatură, austriacul Peter Handke, a scurtat un interviu şi i-a cerut jurnalistului care-i punea întrebările să părăsească casa sa din apropiere de Paris, în replică la o întrebare despre paşaportul iugoslav care i-a fost emis în 1999, a relatat vineri mass-media austriacă, citată de DPA.

Decizia Academiei Suedeze de a acorda premiul pentru literatură din acest an lui Handke a declanşat un val de critici în mai multe ţări balcanice, unde scriitorul este cunoscut pentru poziţia sa pro-sârbă în timpul războaielor iugoslave din anii '90.

Agenţia austriacă de presă APA a relatat vineri că editorul său şef pentru cultură Wolfgang Huber-Lang a stârnit mânia lui Handke la sfârşitul unui interviu, când l-a întrebat despre paşaportul iugoslav pe care acesta l-a primit în 1999.

"Hai să ne oprim acum. Vă rog să părăsiţi casa", i-a spus Handke lui Huber-Lang. "Sper să nu vă văd la Stockholm', ar fi adăugat scriitorul.

La începutul lunii noiembrie, site-ul american de investigaţii The Intercept a relatat pentru prima dată despre existenţa paşaportului, ceea ce a conturat întrebarea dacă aceasta nu a fost un semn de sprijin politic pentru liderul sârb din timpul războiului, Slobodan Milosevic, acuzat de comiterea de atrocităţi în Croaţia, Bosnia şi Kosovo.

Handke a precizat pentru APA că a fost vorba de un "paşaport de curtoazie", menit să-i uşureze călătoria în Serbia.

Scriitorul urmează să susţină o conferinţă de presă la Stockholm în data de 6 decembrie, înainte de a-i fi înmânat premiul Nobel la 10 decembrie. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Kovesi le băga la beci în secunda doi! / Documente / Cum au achitat judecătoarele de la Tribunalul Bihor o contabi…

2 Noua președintă a CSM, Nicoleta Margareta Tînț

3 Pe față, fără rușine! Iliescu, interviu în rusește pentru agenția de presă rusă TASS: Sper că politicienii rom…

4 La CCR sunt 7 din 9! Unde sunt beneficiarii pensiilor cumulate cu salariile de la stat / La Curtea de Conturi co…

5 Dragnea ne-a vândut la unguri? Vicepremierul ungar anunță că Budapesta a avut un acord verbal cu autoritățile …

recomandări

Te ia DNA: Valentin Constantin Bretfelean

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tesla lansează primul SUV - Model X