Laurence Auer: Grupul tactic francez va rămâne cu titlu permanent; 150 de soldaţi ajung marţi la Constanţa

Laurence Auer: Grupul tactic francez va rămâne cu titlu permanent; 150 de soldaţi ajung marţi la Constanţa

Grupul tactic francez reprezintă o forţă care va rămâne cu titlu permanent în România, iar marţi sosesc 150 de soldaţi la Baza "Mihail Kogălniceanu" de la Constanţa, a declarat, pentru AGERPRES, ambasadorul Franţei la Bucureşti, Laurence Auer.

Diplomatul francez consideră această dislocare drept "un mesaj de solidaritate".

"Franţa a anunţat acest lucru de pe 19 ianuarie, eram pregătiţi, iar astăzi se concretizează prin sosirea primilor soldaţi în cadrul NATO, în grupul tactic. Este un grup membru care are câteva sute de soldaţii francezi, care pentru moment vor fi la Baza 'Mihail Kogălniceanu' din Constanţa. O să vină curând. De ieri au început să fie transportate materialele, echipamentele soldaţilor francezi, iar de astăzi soldaţii. Aproximativ 150 de soldaţi sosesc la ora 15,00 la baza militară. Este prima sosire a soldaţilor francezi", a spus Laurence Auer.

Ea a exprimat "solidaritatea Franţei în cadrul NATO, alături de România, într-o perioadă critică pentru securitatea europeană".

"De asemenea, cred că este un mesaj legat de importanţa posturii de descurajare, deoarece vorbim de o Forţă care va consolida securitatea teritoriului român şi care va contribui la postura de descurajare a NATO, în cadrul Alianţei Tratatului Nord-Atlantic. Este o Forţă care va rămâne cu titlu permanent. Nu este una rotativă. Este vorba de instalarea unei prezenţe franceze durabile cu soldaţi, pentru a aduce tot sprijinul la securitatea teritoriului român, pe viitor", a adăugat Auer.

Referitor la dialogul Macron-Putin înainte de începerea incursiunii armate, diplomatul francez a declarat: "Eforturile diplomatice au fost făcute înainte de invazia rusă a Ucrainei. Situaţia s-a schimbat pe 24 februarie. Vorbim de o invazie, de o încălcare a tuturor principiilor de suveranitate, de securitate în Europa, a tuturor principiilor din tratatele internaţionale, ale Cartei Naţiunilor Unite iar astăzi situaţia nu este comparabilă. Eforturile care sunt făcute în continuare sunt ca să ne asigurăm că asistenţa umanitară şi că toate convenţiile umanitare vor fi respectate, că civilii vor fi protejaţi de acest conflict".

***
Statul Major al armatei franceze a anunţat sâmbătă că peste 9.500 de soldaţi francezi vor fi, până la sfârşitul acestei săptămâni, mobilizaţi sau plasaţi în stare de alertă în urma invaziei ruse în Ucraina.

''Vom avea peste 1.500 de militari francezi direct implicaţi în misiuni de consolidare a poziţiei NATO pe flancul de Est'', a detaliat Statul Major francez, care a precizat că aproximativ 500 de soldaţi vor fi desfăşuraţi în România.

Ambasada Franţei la Bucureşti a anunţat, luni, că desfăşurarea în România a unor unităţi militare franceze, aparţinând batalionului considerat a fi vârful de lance al Forţei cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat al NATO (VJTF), pentru a arma un grup tactic interarme compus din aproximativ 500 de militari, a fost accelerată.

"Noua situaţie creată în urma agresiunii ruseşti asupra Ucrainei face mai necesară ca oricând exprimarea solidarităţii între europeni, în beneficiul celor mai expuşi dintre aliaţii noştri şi membrii UE. Franţa răspunde aşteptărilor privind securitatea Europei. Franţa a decis, astfel, să îşi intensifice contribuţia la reasigurarea flancului estic al Alianţei şi al Uniunii Europene, prin măsuri de non-escaladare şi mijloace adaptate, proporţionale şi reactive", a transmis misiunea diplomatică franceză. AGERPRES/(A, AS - autor: Oana Ghiţă, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Ady Ivaşcu)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...