Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor la protestul din 10 august: Nu am ce să îmi reproşez; intervenţia - la momentul oportun

Laurenţiu Cazan, coordonatorul jandarmilor la protestul din 10 august: Nu am ce să îmi reproşez; intervenţia - la momentul oportun

Maiorul Laurenţiu Cazan, care a coordonat acţiunea jandarmilor la protestul din 10 august din Piaţa Victoriei, a declarat joi că nu are ce să îşi reproşeze din punct de vedere tactic şi organizatoric, precizând că intervenţia forţelor de ordine la miting a fost luată ''la momentul oportun''.

Întrebat la TVR 1 dacă a fost doar "pe hârtie" comandantul acţiunii din Piaţa Victoriei, Laurenţiu Cazan a spus: "Sunt militar de carieră, am 12 ani vechime, sunt adjunct al directorului general pentru ordine publică în Municipiul Bucureşti. În ultimul an, toate misiunile cu grad ridicat de risc, indiferent de felul acestora, au fost coordonate şi conduse de mine".

El a precizat că la protestul din Piaţa Victoriei din 10 august măsurile au fost o reacţie la creşterea gradului de violenţă asupra forţelor de ordine din partea unor protestatari.

"Din punct de vedere tactic şi (...) organizatoric nu am ce să îmi reproşez, pentru că eu consider că momentul intervenţiei a fost ales la momentul oportun. Nu am plecat pe ideea preconcepută că trebuie să evacuăm piaţa, că trebuie să gazăm oamenii, aşa cum s-a precizat. (...) Noi am avut o reacţie normală şi firească ca urmare a creşterii gradului de violenţă împotriva noastră, ca urmare a acţiunilor lor directe împotriva cordoanelor de blocare, ei voiau efectiv să rupă acel dispozitiv. Momentul declanşator a fost cel în care am avut violenţe împotriva echipelor de intervenţie ale Poliţiei şi dispozitivelor noastre", a arătat Laurenţiu Cazan.

Întrebat cine este în spatele acestor grupuri de protestatari care au atacat jandarmii, Laurenţiu Cazan a răspuns că este sigur că acest lucru va reieşi "din verificările care vor fi făcute ulterior". "Păreau a fi organizate ca mobilitate", a spus el.

În ceea ce priveşte intervenţia jandarmilor din Piaţa Victoriei, Laurenţiu Cazan a spus că o consideră oportună.

"Nimeni nu e perfect (...) Eu consider că a fost oportună, a fost (...) exact atunci când a trebuit să fie. Iar (...) dacă au fost punctual aspecte cu o violenţă exacerbată (...) eu, personal, în calitate de comandant al acţiunii, îmi cer scuze faţă de toţi cei care au avut de suferit în mod gratuit pe timpul intervenţiei noastre. Dar, totodată, aduc în atenţie următorul aspect. Chiar dacă nu aţi auzit acele somaţii legale, chiar dacă nu ştiţi ce reprezintă acele semnate luminoase şi acustice din partea noastră, în momentul în care vedeţi o acţiune a Jandarmeriei şi vedeţi că lucrurile au degenerat pe momentul respectiv, părăsiţi zona", a transmis Laurenţiu Cazan.

Totodată, chestionat dacă s-a gândit să îşi dea demisia, Laurenţiu Cazan a precizat: "De fiecare dată îmi analizez modul de acţiune, de fiecare dată mă gândesc dacă toate măsurile pe care le-am dispus la faţa locului au fost suficiente şi de fiecare dată am în atenţie şi rezultatul dacă nu aş fi făcut asemenea acţiuni (...) E o întrebare la care vă spun sincer mi-aş dori să nu vă răspund (...) Sunt aspecte care ţin de mine pur şi simplu. Am în calcul toate variantele (...) Nu am luat o decizie în acest sens, dar mă gândesc la toate variantele. Nu simt nicio presiune (...) Nu am avut presiuni asupra mea din partea nimănui". AGERPRES/(A - autor: Mădălina Cerban, editor: Mihai Simionescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…