Lavrov, deranjat de posibila înzestrare a Ucrainei cu avioane F-16: „Se joacă cu focul”

Lavrov, deranjat de posibila înzestrare a Ucrainei cu avioane F-16: „Se joacă cu focul”

Occidentul „se joacă cu focul”, a reacționat şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, după ce Statele Unite au dat undă verde unor posibile livrări de avioane de luptă F-16 către Ucraina.

Serghei Lavrov FOTO EPA-EFE

„Înseamnă să te joci cu focul. Nu încape nicio îndoială”, a declarat Lavrov într-un interviu acordat pentru televiziunea rusă.

„Este o escaladare inacceptabilă”, a subliniat Lavrov, acuzând Statele Unite, Marea Britanie și Uniunea Europeană că vor să „slăbească Rusia”.

Potrivit lui Serghei Lavrov, prin livrări de arme moderne Ucrainei, Occidentul vrea să-i „provoace (Rusiei, n. red.) o înfrângere strategică” şi să o „dezmembreze”, o retorică folosită în mod regulat de liderii ruşi.

Susţinătorii Ucrainei în fața agresiunii militare ruse au refuzat timp de peste un an să furnizeze avioane de vânătoare forțelor armate ale Kievului, de teama unei posibile escaladări a conflictului, însă Statele Unite au dat în final undă verde pe 19 mai pentru autorizarea livrării de F-16, aviaoen cerute în mod insistent de conducerea Ucrainei.

Unda verde a Statelor Unite reprezintă o turnură importantă în sprijinul occidental pentru Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski calificând-o drept o decizie „istorică” și dând asigurări că avioanele F-16 nu vor fi folosite pe teritoriul recunoscut internațional al Rusiei.

Calendarul livrărilor de avioane F-16, de fabricaţie americană, şi numărul lor nu sunt în acest stadiu fixate, iar piloţii ucraineni trebuie să fie în prealabil instruiţi timp de mai multe luni pentru a învăţa să le manevreze, notează AFP.

Ucraina vrea aceste avioane occidentale pentru a contracara puterea rusă în spaţiul aerian şi a lovi liniile din spate ale trupelor Moscovei, într-un moment în care Kievul susţine că a încheiat pregătirile înaintea unei contraofensive de amploare.

Occidentul afirmă că vrea să ajute Ucraina să învingă Rusia, dar a insistat în mod repetat că nu doreşte să declanşeze o confruntare directă între NATO şi Rusia, transmite AFP, potrivit Agerpres .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop vineri, 3 mai 2024. Cei din zodia Berbec fac o schimbare în viață, iar Scorpionii ignoră sfatul partenerului

2 Schimbarea importantă făcută de Loteria Română în Săptămâna Mare

3 Ucraina contraatacă și face ravagii pe tronsonul de cale ferată Moscova–Kursk

4 VIDEO Cea mai mare afacere a Securității / „Era o adevărată fabrică de bani. Nu știu dacă mai era cineva în România acelor ani care să câștige atât de m…

5 S-a dat „liber la Rusia”? / „Sunt deja țări care au furnizat Ucrainei aceste arme fără condiții”