Lavrov din Rusia provoacă râsete copioase la o conferință, în India

Lavrov din Rusia provoacă râsete copioase la o conferință, în India

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat pe 3 martie că ucrainenii au lansat un „război” împotriva Rusiei, stârnind la o conferință în India, un val de râsete, dar și unele ovații, scrie The Washington Post.

Serghei Lavrov. Foto: EPA-EFE

O audiență internațională formată din academicieni, diplomați și directori de mari companii au râs copios sau au ovaționat în timp ce ministrul rus de externe Serghei Lavrov a prezentat viziunea Moscovei despre războiul din Ucraina, reflectând diviziunile globale asupra crizei.

Aplaudat puternic, Lavrov a subliniat ceea ce el a numit un „standard dublu” în întrebările adresate lui despre război, arătând contrastul cu modul în care sunt privite intervențiile militare ale Statelor Unite în ultimele decenii.

„Ați fost interesat în acești ani [de] ce se întâmplă în Irak, ce se întâmplă în Afganistan?” a întrebat el pe intervievatorul său, făcând o pauză atunci când a declanșat un ropot de aplauze. „[Voi] credeți că Statele Unite au dreptul să declare că există o amenințare la adresa interesului său național, în orice loc de pe pământ, așa cum au făcut-o în Iugoslavia, în Irak, în Libia, în Siria... și nu le puneți întrebări?”

Cu toate acestea, afirmația sa că Moscova a fost victima, nu agresorul, în conflict a stârnit un val de râsete din partea publicului. „Războiul a fost lansat împotriva noastră folosind poporul ucrainean”, a spus el, fapt care a declanșat un val copios de râsete ce pot fi auzite foarte clar în fundal.

Lavrov a făcut aceste comentarii în timpul Dialogului Raisina (Raisina Dialogue)– una dintre puținele conferințe internaționale majore care invită încă oficiali ruși, după invazia Ucrainei din 24 februarie 2022. Găzduit de think tank-ul Observer Research Foundation din India, „Dialogul” a permis, de asemenea, o audiență cu un amestec rar de credințe într-o lume din ce în ce mai polarizată.

Reacția publicului reprezintă părerile împărțite din India și din multe alte părți ale lumii despre război. Joi, întâlnirea de la New Delhi a miniștrilor de externe ai Grupului celor 20, reprezentând cele mai mari economii ale lumii, nu a reușit să emită un punct de vedere comun din cauza opoziției Chinei și Rusiei cu privire la formularea despre războiul din Ucraina. Lavrov a călătorit mult prin Asia, Africa și Orientul Mijlociu, făcând lobby în sprijinul viziunii Rusiei asupra conflictului.

În special, India și-a creat o poziție între cele două puteri mondiale, deoarece încearcă, de asemenea, să reprezinte o voce colectivă a Sudului Global pe scena mondială. Având o relație istorică strânsă cu Rusia, care datează de la independența sa, aceasta și-a crescut importurile de țiței rusești la niveluri record și și-a menținut dependența de stocurile militare ale Kremlinului. India s-a abținut în mod constant de la toate voturile Națiunilor Unite care cer încetarea invaziei ruse.

Criticile lui Lavrov față de ceea ce el a descris drept ipocrizie occidentală și concentrarea sa selectivă asupra drepturilor omului au găsit urechi receptive în India, unde oficialii s-au plâns și de standardele duble.

În decembrie, ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar a fost întrebat despre lipsa condamnării invaziei Rusiei. „Vă pot da multe exemple de țări care au încălcat suveranitatea altei țări”, a răspuns el. „Dacă ar fi să întreb Europa cum stă la acest capitol, mă tem că voi avea o tăcere lungă.”

La Dialogul Raisina, Lavrov a precizat că Rusia nu se va mai baza pe jucătorii occidentali și, în schimb, își va orienta politica energetică către parteneri „de încredere” și „credibili”, precum India și China. El a spus că lumea nu este afectată de acțiunile Rusiei, ci mai degrabă de reacțiile Occidentului la Rusia. El i-a spus intervievatorului său, Sunjoy Joshi, președintele Observer Research Foundation, că ar fi trebuit să-și facă temele înainte de a-i pune întrebări despre invazia Rusiei. „Ești liderul unei audiențe atât de distinse, nu reușesc să înțeleg de ce nu înțelegi”, a spus el, chicotind larg spre camera TV. El l-a întrerupt pe Joshi continuu, repetând: „Stai o secundă, așteaptă o secundă” în timp ce publicul râdea. El a spus că acest G-20 era „totul despre ce să facă cu Ucraina” și a întrebat în mod repetat dacă grupul a fost vreodată atât de preocupat de evenimentele din Irak, Libia, Afganistan și Iugoslavia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”