Lavrov spune că planul de pace al Ucrainei este inutil

Lavrov spune că planul de pace al Ucrainei este inutil

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov, a declarat, într-un interviu publicat vineri că planul de pace propus al Ucrainei este inutil, deoarece se bazează pe concepte inacceptabile precum retragerea Moscovei din zonele pe care le-a capturat, relatează Reuters.

Serghei Lavrov FOTO Profimedia

Lavrov a declarat pentru cotidianul moscovit Izvestia că summit-ul de pace propus de Ucraina nu va avea succes până când bazele sale fundamentale nu vor fi schimbate, inclusiv în ceea ce privește permisiunea Rusiei să participe.

„În orice caz, suntem pregătiți să purtam discuții, dar nu pe baza «formulei de pace» a (președintelui ucrainean Volodimir) Zelenski”, a declarat Lavrov pentru cotidianul citat.

„Cum ar putea un politician serios de la Washington, Bruxelles, Londra, Paris sau Berlin să spună că nu există nicio alternativă la formula lui Zelenski”, a întrebat el.

Lavrov a respins ca inacceptabile prevederile acestui plan de pace, care cere ca Rusia să se retragă din teritoriile pe care le-a capturat, inclusiv Crimeea, anexată în 2014, precum și restabilirea granițelor post-sovietice ale Ucrainei din 1991.Totodată, solicită mijloace de a trage Rusia la răspundere pentru invazia sa din februarie 2022.

Zelenski la rândul său respinge orice soluție de negocieri cu Moscova pe orice altă bază decât acest planul de pace.

Lavrov a mai spus că s-a întâlnit cu oficiali și diplomați din Elveția care l-au asigurat că summit-ul de pace pe care Berna a acceptat să îl găzduiască va include participarea Rusiei și va fi desfășurat în termeni realiști.

El a susținut că oficialii elvețieni i-au spus că „înțelegem că nimic nu se poate rezolva fără voi, asta e nedrept” și că odată ce planul va fi transformat într-un „produs colectiv”, Rusia va fi invitată.

Lavrov a făcut și comentariul că propunerile SUA de a discuta despre acordurile privind armele, decuplând problema de conflictul din Ucraina, nu au sens.

„Este o glumă și nu se reflectă bine asupra celor din Administrația de la Washington care se ocupă de politica externă. Toate acestea se rezumă la faptul că politica externă în Statele Unite este condusă de oameni care nu știu să se angajeze în diplomație”, a spus el pentru Izvestia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 „Această funcție revine prin tradiție Statelor Unite” / Băsescu dezvăluie că nu România l-a propus pe Mircea Geoană la NATO!

5 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?